Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 12 OKT 2020

De komende week ligt het accent op cijfers over de Amerikaanse economie op donderdag en vrijdag. Op donderdag zoals gewoonlijk het aantal nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen, wat al een tijdje op een stabiel, maar hoog niveau ligt. Op vrijdag waarschijnlijk het belangrijkste cijfer: de detailhandelsverkopen.

Na zeer hoge groei in mei (+8,5% op maandbasis), als gevolg van het herstel ten opzichte van de zeer slechte maand april, is die groei al maanden aan het afzwakken en bedroeg hij nog maar 0,6% in augustus. Over september wordt een vergelijkbare groei verwacht, maar dat kan tegenvallen als gevolg van het aflopen van verschillende steunmaatregelen, die door politieke onenigheid nog steeds niet zijn verlengd.

De komende week nog geen cijfers over de Europese consumentenbestedingen, zodat nog niet kan worden beoordeeld in hoeverre de opleving van het virus en de maatregelen die daartegen worden genomen invloed hebben op het economisch herstel. In de Europese industriële productie wordt een duidelijke afzwakking verwacht in de cijfers over augustus, onder andere als gevolg van de vakantietijd. De productie ligt gemiddeld nog circa 7% beneden het niveau van voor de crisis, maar dit verschilt sterk per land. De afgelopen week viel de groei in Italië sterk mee (+7,7%), terwijl de Spaanse industrie al weer bijna op het niveau van voor de crisis produceert. De problemen in de Mediterrane landen zitten net als elders in de dienstensector, vooral in het toerisme dat voor deze landen van groot belang is.

De bedrijfsresultaten over het derde kwartaal beginnen op gang te komen, zoals gewoonlijk aanvankelijk gedomineerd door de Amerikaanse banken:

  • Maandag 12 oktober: geen belangrijke bedrijfsresultaten
  • Dinsdag 13 oktober: Demant, Johnson & Johnson, Delta Airlines, JPMorgan, Citigroup.
  • Woensdag 14 oktober: Just Eat Takeaway, TomTom, ASML, UnitedHealth Group, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, United Airlines, Alcoa.
  • Donderdag 15 oktober: Temenos, Publicis, Roche, Barrick Gold, Walgreens Boots Alliance, Morgan Stanley, LVMH, Rio Tinto.
  • Vrijdag 16 oktober: Bank of New York Mellon, Schlumberger, State Street.

 

Download Bestand