De risico’s van de Amerikaanse begrotings- en handelspolitiek afdekken

Counterpoint juli 2025 

De verwijzingen naar portefeuillepositionering hebben betrekking op onze belangrijkste vermogensbeheerportefeuilles. Heeft u een maatwerk- of adviesportefeuille, dan kunt u uw Client Advisor raadplegen voor uw actuele positionering. 

Goed om te weten 

  • Een oplopend begrotingstekort en stijgende staatsschuldniveaus in de VS vormen een risico voor Amerikaanse obligaties. Daarom hebben we besloten onze posities daarin verder af te bouwen en een deel van de opbrengst te heralloceren naar Japanse staatsobligaties en een deel naar Amerikaanse aandelen.

  • Het ziet ernaar uit dat de Bank of Japan de rente zal verhogen omdat de inflatie is blijven stijgen. We denken dat dit tot een sterkere yen ten opzichte van de dollar leidt. Dat zou ook het rendement op Japanse staatsobligaties verhogen, omgerekend in euro's.

  • Het Amerikaanse begrotingsbeleid is wel positief voor Amerikaanse aandelen, gezien de economische stimulans die het zou moeten geven. Bovendien kan meer duidelijkheid over importheffingen en handelsdeals Amerikaanse aandelen op de korte termijn ondersteunen. Daarom verminderen we onze tactische onderweging in Amerikaanse aandelen.

  • We denken dat de Amerikaanse dollar verder zal verzwakken. Om portefeuilles in euro te beschermen, zijn de Amerikaanse aandelen die we kopen daarom ‘gehedged’. Ze sluiten het valutaeffect uit en worden daarom niet beïnvloed door schommelingen in de dollarkoers. Ook ruilen we een aantal van onze niet-afgedekte posities in Amerikaanse aandelen naar afgedekte versies. Dit vermindert de dollarrisico’s nog verder.

Onbalans in de Amerikaanse federale begroting: een belangrijk aandachtspunt voor de markt 

De bezorgdheid over de Amerikaanse staatsschuld en het Amerikaanse begrotingstekort houdt aan. Dit blijkt ook uit de manier waarop president Trump zijn "big, beautiful bill" financiert, het onlangs aangenomen omvangrijke pakket overheidsmaatregelen. In plaats van de belastingen te verhogen om de uitgaven te financieren, verhoogt de nieuwe wet het Amerikaanse staatsschuldplafond, waardoor de federale overheid meer kan lenen. Deze toename in het aanbod van Amerikaans schatkistpapier heeft een opdrijvend effect op de rente (en verlaagt dus de koersen van obligaties). Amerikaanse obligaties fungeerden vroeger als schokdemper voor beleggingsportefeuilles, maar zijn nu een bron van risico geworden. 

Een dergelijke stijging van het Amerikaanse overheidstekort en de Amerikaanse schuldniveaus verhoogt de rentelasten. Dat heeft een negatief effect op de Amerikaanse dollar. De neerwaartse druk op de dollar is een extra tegenwind voor buitenlandse houders van Amerikaanse obligaties - zoals beleggers uit de eurozone, die moeten betalen om het valuta-effect af te dekken.

Anderzijds blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt veerkrachtig. Hoewel de economische groei vertraagt, lijkt de kans op een recessie op korte termijn beperkt bij afwezigheid van een echte handelsoorlog. Deze veerkracht, in combinatie met hogere overheidsuitgaven, lagere belastingen en onze verwachting van deregulering in verschillende sectoren, blijft ondersteunend voor aandelen. Die blijven bovendien profiteren van groeifactoren voor de lange termijn, zoals AI-gedreven innovatie.

Inspelen op dollarzwakte; verkleining van de positie in Amerikaanse staatsobligaties

Tegen deze achtergrond hebben het beleggingscomité en ik besloten om onze positie in Amerikaanse staatsobligaties verder te verkleinen. We denken dat het hoge niveau van de staatsschuld en de stijging van de rentelasten buitenlandse beleggers ontmoedigen om meer Amerikaanse staatsobligaties aan te houden. Omdat het risico bestaat dat de marktrente hoog blijft of zelfs verder stijgt, denken wij dat deze vermindering gerechtvaardigd is.

We gebruiken een deel van de opbrengst van de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties om Amerikaanse aandelen te kopen. De economische stimulans van de Amerikaanse overheidsuitgaven, samen met lagere belastingen en de deregulering die we verwachten, zou deze beleggingscategorie steun moeten bieden. Bovendien kan meer duidelijkheid over het Amerikaanse handelsbeleid (welk land krijgt welke importheffing?) gunstig zijn voor Amerikaanse aandelen. De toenemende onzekerheid over de internationale handel in het eerste kwartaal van dit jaar had een onevenredig grote invloed op Amerikaanse aandelen, dus meer duidelijkheid nu zou gunstig moeten zijn. Het zijn immers vooral de importtarieven voor de rest van de wereld die stijgen, de binnenlandse handelsstromen blijven buiten schot. Dat gezegd hebbende, blijven we licht onderwogen, omdat de waarderingen in de VS nog steeds aan de hoge kant zijn.

Tegelijkertijd schakelen we een deel van onze Amerikaanse aandelenallocatie over van 'ongedekt' naar 'afgedekt'. Dit neemt het effect van veranderingen in de Amerikaanse dollar weg en vermindert ons dollarrisico. De reden hiervoor is dat de door ons verwachte zwakte van de Amerikaanse dollar waarschijnlijk een rem zet op het resultaat, omgerekend naar euro's. Als voorbeeld: terwijl Amerikaanse aandelen zijn hersteld van hun dieptepunt in april en in dollars ongeveer 6,5% zijn gestegen, is de dollar zo sterk verzwakt dat het beleggingsresultaat in euro's 5,7% negatief is.

We herbeleggen de resterende verkoopopbrengsten van de Amerikaanse staatsobligaties in Japanse staatsobligaties, wat de spreiding binnen onze vastrentende portefeuille verbreedt. De Japanse centrale bank is vorig jaar begonnen met het normaliseren van de beleidsrente na bijna een decennium van negatieve rentes (om de economie te stimuleren). De belangrijkste beleidsrente staat momenteel op +0,5% en we verwachten voor het einde van het jaar nog een renteverhoging. Dit betekent dat de yen niet langer in waarde daalt, wat gunstig is voor Japanse staatsobligaties. De gematigde waardestijging van de yen die wij verwachten, heeft ook een gunstig wisselkoerseffect voor beleggers in euro's.

Portefeuillepositionering: vasthouden aan wereldwijde diversificatie 

Onze strategische assetallocatie voor de lange termijn blijft sterk gediversifieerd over beleggingscategorieën en regio's. Tactisch gezien houden we overwogen posities in Europese en Japanse aandelen en aandelen uit opkomende markten. Ook blijven we aandelen uit ontwikkelde markten met een relatief lage volatiliteit aanhouden, omdat deze de neiging hebben beter te presteren tijdens perioden van marktvolatiliteit, waardoor de algehele volatiliteit van portefeuilles afneemt als de onzekerheid weer oploopt. Onze positie in een Amerikaanse ‘gelijkgewogen’ aandelenindex blijft gehandhaafd om het concentratierisico te beperken in technologieaandelen met een zeer grote marktkapitalisatie. Waar dit is toegestaan gezien de kennis en ervaring van de cliënt en de beleggingsrichtlijnen en toezichtregels (zoals in onze belangrijkste vermogensbeheerstrategieën), houden we ook een Amerikaans 'verzekeringsinstrument' aan, dat is ontworpen om meer waard te worden als de Amerikaanse aandelenmarkten dalen.

Wat betreft vastrentende waarden houden defensieve posities in kortlopende Europese staatsobligaties een belangrijke rol. Dit helpt de neerwaartse risico's te beperken in het geval dat de economische groei achterblijft bij de verwachtingen, bijvoorbeeld als het onderhandelen over handelsdeals langer duurt dan voorzien. In bedrijfsobligaties zijn we overwogen in hoogwaardige Europese investment grade-obligaties, uitgegeven door bedrijven met solide balansen, die we verkiezen boven hun Amerikaanse tegenhangers.

Wat kunnen we van de zomer verwachten op het gebied van importheffingen?

Een van de recente ontwikkelingen is het uitstel van de Amerikaanse verhogingen van importheffingen tot 1 augustus in plaats van de oorspronkelijk geplande datum van 9 juli. President Trump heeft ook brieven gestuurd naar verschillende landen waarin hij de op handen zijnde tarieven schetst. Het uitstel van de deadline en zijn suggestie dat de datum van 1 augustus nog steeds flexibel kan zijn, gelden als bescheiden goed nieuws. De dreigende tariefverhogingen op importen uit de Europese Unie (EU), Japan en Zuid-Korea, Canada en Mexico, en de verhoging van de heffingen op koper kunnen echter niet zomaar worden genegeerd. 

Dit uitstel opent een venster voor verdere onderhandelingen. Gedurende het hele jaar hebben we onze belangrijkste tactische beleggingsbeslissingen gebaseerd op de aanname dat de VS uiteindelijk liever handelsovereenkomsten sluiten dan zowel de eigen economie als de wereldeconomie schade te berokkenen door steeds hogere importtarieven. Ons basisscenario blijft dat de VS weliswaar een aantal heffingen zal opleggen, maar dat de meest recente aankondigingen een 'onderhandelingstactiek' zijn om hogere tarieven vast te stellen dan vóór het begin van de handelsspanningen, maar lagere dan de aangekondigde tariefniveaus.

Wat de besprekingen tussen de VS en de EU betreft, verwachten we dat de VS een basistarief van 10% plus enkele sectorale tarieven zal bedingen, terwijl ze ook een toezegging van de EU zal krijgen om de Amerikaanse export naar de EU te verhogen in ruil voor het niet opleggen van hogere en meer ontwrichtende importheffingen. De vergeldingsmaatregelen van de EU tegen dergelijk protectionisme van de VS zouden beperkt blijven, meer voor de ‘Bühne’, met invoerrechten op enkele iconische producten in plaats van substantiële maatregelen. Zo verwachten we ook een brede kaderovereenkomst met China, hoewel de spanningen van tijd tot tijd weer zullen oplopen. Bovendien verwachten we aanvullende handelsovereenkomsten met landen als India, terwijl we denken dat Japan en Zuid-Korea, maar ook Canada en Mexico waarschijnlijk verdere concessies zullen doen aan de VS, mogelijk resulterend in lagere importheffingen. 

Heeft u vragen over uw portefeuille of onze beleggingsvisie? Neem dan contact op met uw Client Advisor. Zij of hij is u graag van dienst.

Contact

In deze publicatie leest u over recente ontwikkelingen op de markten, onze beleggingsstrategie, onze visie en de positionering in portefeuilles. Uitgangspunt voor dit bericht is een langetermijnperspectief. Daarom hebben deze marktontwikkelingen niet noodzakelijkerwijs gevolgen voor uw portefeuille. Een verwijzing naar portefeuillepositionering heeft betrekking op onze vermogensbeheerportefeuilles. Cliënten met portefeuilles op maat of adviesportefeuilles kunnen hun Client Advisor raadplegen voor hun actuele positionering. 

 

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Contact