Weekagenda | Door chief investment strategist George Raven
De komende week verschijnen de meest interessante cijfers pas op vrijdag, wanneer de Markit inkoopmanager indexen van de grote Europese landen en de VS worden gepubliceerd. Het betreft de eerste schattingen voor april.

De indexcijfers voor de Europese industrie liggen zeer hoog (rond de 63, in Duitsland zelfs rond de 67) en lijken in tegenspraak met het feit dat de industriële productie in februari met 1% terugviel ten opzichte van een maand eerder. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat bedrijven bij het inschatten van hun huidige situatie meestal een vergelijking maken met een jaar eerder, toen de industriële productie instortte als gevolg van de eerste lockdowns. Een ander effect dat de PMI Manufacturing indexen opdrijft is het feit dat door het herstel in de vraag de levertijden oplopen als gevolg van bottlenecks in de toeleveringsketen. Ook de PMI Services indexen worden momenteel opgedreven door de vergelijking met een jaar eerder. Grote delen van de dienstensector draaien nog niet goed, maar een jaar geleden was de situatie nog slechter, waardoor het indexcijfer voor de dienstensector toch naar een niveau van rond de 50 is opgeklommen.
 
Voor de rest op donderdag het rentebesluit van de ECB, waarin weer geen verandering wordt verwacht. In de VS daarnaast nog de verkopen van bestaande huizen op donderdag en die van nieuwe huizen op vrijdag. De Amerikaanse huizenmarkt lijkt op de Nederlandse: de prijzen lopen snel op, vooral door een gebrek aan aanbod. Er is te weinig gebouwd sinds de kredietcrisis. Net als in Nederland hebben er in de VS nog nooit zo weinig huizen te koop gestaan deze eeuw.
 
De belangrijkste bedrijfscijfers voor de komende week: Bekijk de volledige agenda (pdf)
Contact