Column Jos Versteeg | Philips: een gewaarschuwd mens…
Philips trapte het cijferseizoen in Nederland af met een winstwaarschuwing. De koers reageerde nauwelijks omdat daar al rekening mee was gehouden. Vervelender is de terugroepactie van de apparaten tegen slaapapneu. Volgende maand wordt bekend hoe schadelijk de stof is die werd gebruikt.

In belangrijke delen van de wereld vergrijst de bevolking, waardoor de behoefte aan gezondheidszorg toeneemt. Daarnaast is de vraag naar gezondheidszorg niet zo cyclisch. Daarom lijkt het op het eerste gezicht een aantrekkelijke en stabiele sector om in te beleggen. Het probleem is echter dat er vrij hoge individuele risico’s zijn bij bedrijven in de sector. 

Amerika is veruit de belangrijkste markt voor de gezondheidszorg. Het land heeft het toezicht op de productie van medische apparatuur streng geregeld. Philips kan daarover meepraten. Een paar jaar geleden moest het de scannerfabriek in Cleveland tijdelijk sluiten omdat er geen oplossing kwam voor problemen die de FDA had gesignaleerd. Kort daarop moest Philips de batterijen voor de defibrillators terugroepen. En nu is er een mogelijk risico met het schuim dat in de eerste generatie apparaten tegen slaapapneu, de DreamStation, is gebruikt. 

Gezien de ervaringen die Philips heeft, was de reactie van het bedrijf zeer alert. De onderneming heeft patiënten meteen geadviseerd het gebruik van het apparaat te stoppen. En dat terwijl op de website van de FDA staat dat een patiënt het apparaat gewoon kan blijven gebruiken en samen met de arts moet beslissen wat te doen. Daarnaast heeft Philips meteen het worstcasescenario aangenomen en EUR 500 miljoen aan kosten gereserveerd. Daarvan is nu EUR 60 miljoen aan kosten gemaakt met de productie van 750.000 reparatiekits en vervangingsapparaten, waarvan er nu 250.000 bij de klanten zijn. Aangezien het 3,3 miljoen apparaten betreft leert een eenvoudige rekensom dat die EUR 500 miljoen voldoende lijkt. 

Een onbekend risico zijn echter de rechtszaken over schadeclaims. Er zijn geen ernstige klachten gemeld en er zijn geen doden gevallen. Verder kan Philips weinig zeggen over schadeclaims. Het belangrijkste is dat in het vierde kwartaal, mogelijk al in november, de uitslag komt van onafhankelijke onderzoeken naar de schadelijkheid van de stof die is gebruikt. Als de stof kankerverwekkend is kan de schade door een reeks claims hoog oplopen. 

Na een koersdaling van zo’n 25% nemen veel analisten aan dat het risico wel in de koers is verwerkt. Dat risico blijft evenwel moeilijk in te schatten, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. 
Contact