Weekagenda | Door chief investment strategist George Raven
Nadat de Amerikaanse inflatiecijfers de afgelopen week weer boven verwachting hoog waren, met een 5% stijging van het gewone CPI inflatiecijfer op jaarbasis, zijn alle ogen de komende week gericht op de vergadering van de Amerikaanse Fed op woensdag.

Er wordt niet verwacht dat de Fed de officiële rentetarieven zal verhogen, maar de centrale bank zou zich kunnen uitlaten over de vooruitzichten van haar obligatie-opkoopprogramma in het licht van de recente inflatiecijfers. De Fed heeft zich tot nu toe op het standpunt gesteld dat de huidige inflatiegolf van tijdelijke aard is, onder andere veroorzaakt door de bijzonder lage inflatie van een jaar geleden, toen de lockdowns de economie in een zware recessie storten. Dit vergelijkingseffect is naar schatting goed voor ongeveer 1% van de 5% inflatie, een andere belangrijke component is de zeer forse stijging van de prijzen van tweedehands auto’s, nu de productie van nieuwe auto’s wordt gehinderd door tekorten aan onderdelen. De woorden van Fed-voorzitter Powell zullen weer op een goudschaaltje worden gewogen.
 
Verder in de VS op dinsdag en woensdag cijfers over de huizenmarkt, die tekenen van afkoeling begint te vertonen onder invloed van de licht gestegen hypotheekrente in combinatie met fors hogere huizenprijzen. Ten slotte, net als vorige week, cijfers over de industriële productie in verschillende landen, waarbij moet worden opgemerkt dat het Europese cijfer van april is, terwijl de Amerikaanse en Chinese cijfers over mei gaan. Deze cijfers zijn moeilijk voorspelbaar, omdat de industrie wereldwijd wordt geplaagd door tekorten van onderdelen (vooral computerchips) en te lage voorraden.
 
De komende week zeer weinig belangrijke bedrijfsresultaten: Bekijk de volledige weekagenda
Contact