Weekagenda | Door investment solutions manager Thomas Meijer
Volgende week (donderdag) worden de nieuwe initial jobless claims in de Verenigde staten bekend gemaakt. Deze week werd de markt nog verrast door het veel lager dan verwachte aantal nieuwe aanvragen; 166K tegenover 200K verwacht, het laagste niveau in 54 jaar. Eerder werd bekend dat de werkloosheid in februari was gedaald naar 3.6%; net boven het niveau van voor de pandemie in februari 2020. Deze krapte drijven de Amerikaanse lonen op. Ook is de verwachting dat de inflatie verder stijgt naar 8,4% ten opzichte van het huidige, al zeer hoge niveau (7,9%). Ander macronieuws uit de Verenigde Staten volgende week zijn de PPI cijfers (producenten prijsindex, woensdag), maandelijkse retail sales (detailhandel verkopen, donderdag) en de industriële productie (vrijdag).
 
Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk verwachten wij de laatste werkloosheids- en inflatiecijfers (dinsdag). Tot slot komt de ECB donderdag bijeen voor een volgende beleidsvergadering. De ECB zit in de lastige spagaat om enerzijds de torenhoge inflatie te beteugelen en anderzijds te voorkomen dat de economische groei - ook in het licht van de oorlog in Oekraïne - niet wordt verstoord door te hard op de rem te trappen. De markt prijst voor april overigens nog geen renteverhoging in.
 
Het cijferseizoen wordt langzaam in gang gezet met traditiegetrouw een aantal Amerikaanse financiële instellingen die het startschot geven, met onder andere JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Blackrock en Wells Fargo.
Contact