Weekagenda | Door chief investment strategist George Raven
Een korte lijst belangrijke economische cijfers de komende week, gedomineerd door de Europese industriële productiecijfers over april en de Amerikaanse inflatiecijfers over mei.

Er wordt slechts beperkte groei verwacht in de Europese industriële productiecijfers over april, niet zozeer omdat er te weinig vraag is, maar meer doordat de productie wordt gehinderd door een gebrek aan onderdelen. Vooral de auto-industrie heeft te lijden van een gebrek aan computer chips. Meer in het algemeen kampt de industrie met te lage voorraadniveaus, die niet snel zijn weg te werken. Daarom wordt verwacht dat bijvoorbeeld de groei in de Duitse industrie terugvalt van 2,5% in maart naar 0,8% in april (op dinsdag) en de Italiaanse industrie blijft stagneren (op donderdag). Het is duidelijk dat de economische groei de komende maanden zal worden gedreven door de dienstensector, die sterk profiteert van de heropening van de meeste economieën. Verder op donderdag de rentebesluiten van de ECB, waarin geen enkele verandering wordt verwacht.
 
In de VS op donderdag de inflatiecijfers over mei. In april was sprake van een verrassend hoge stijging, met een groei van 0,8% op maandbasis in het gewone inflatiecijfer (4,2% op jaarbasis). Over mei wordt een iets minder hoge groei op maandbasis verwacht (+0,4%), maar daardoor stijgt de inflatie op jaarbasis wel tot 4,7%. De kerninflatie (zonder voedsel- en energieprijzen) stijgt naar verwachting op maandbasis nog iets sneller (+0,5%), waardoor de kerninflatie op jaarbasis stijgt tot 3,4% in mei, ten opzichte van 3,0% in april.
 
De komende week worden er geen belangrijke bedrijfsresultaten gepubliceerd.

Bekijk de volledige weekagenda
Contact