Impact en Succes | Kansen grijpen
We zetten onze serie voort waarin we Internationale Vrouwendag en Maand van de Vrouwengeschiedenis vieren en spreken met vrouwelijke werknemers van Quintet Private Bank over het overwinnen van obstakels en verrijkende levenservaringen.

Artikel-2-1.png
REHANA HASAN
Hoofd Juridische Zaken, Brown Shipley

Ik wist dat ik rechten wilde studeren en voelde me aangetrokken tot de financiële, commerciële en zakelijke kant. In 2007 haalde ik mijn diploma en ik had altijd het idee dat ik bij hetzelfde advocatenkantoor zou werken als waar ik gestudeerd had. De globale crash maakte die droom kapot en er waren, net zoals bij vele andere advocatenkantoren, geen banen beschikbaar. Dit betekende dat ik de grote wijde wereld in moest trekken. Ik had geluk en vond binnen zes maanden een interne positie bij een private-equity bedrijf waar ik in aanraking gekomen ben met de financiële dienstensector.

Ik werkte in spread-betting totdat ik met zwangerschapsverlof ging. De dag dat ik mijn zes weken oude dochter mee wilde nemen om iedereen te ontmoeten ontving ik mijn ontslagbrief en werd het bedrijf failliet verklaard. Ik moest praktisch nadenken, mijn CV bijwerken en gaan solliciteren. Die ervaring gaf mij echter zelfvertrouwen: Op intense momenten waarbij ik de enige vrouw in de kamer was en de beslissingen moest nemen dacht ik bij mezelf, als ik naar een nieuwe baan kan zoeken terwijl ik net bevallen ben van een baby, dan kan ik dit ook. Het maakte me veerkrachtiger en gaf me doorzettingsvermogen.

Mijn ouders waren eerste generatie immigranten. Ik kom uit een familie met zeven kinderen en mijn moeder bleef thuis om voor ons te zorgen. Ik was de eerste dochter die naar de universiteit ging en mijn motivatie was altijd dat ik mijn ouders trots wilde maken.

De vrouwen die mij voorgingen hebben hard gewerkt aan het doorbreken van het glazen plafond. Het is belangrijk om te erkennen wat anderen hebben gedaan en na te denken over hoe je de vooruitgang voor toekomstige generaties kunt versnellen. Vrijwillige doelstellingen om ervoor te zorgen dat een derde van de vertegenwoordiging in het bedrijf vrouwelijk is hebben bijgedragen aan het verbeteren van de diversiteit en het op koers houden van organisaties. Er moet nog veel gebeuren, maar dit leidde tot de realisatie dat er behoefte is aan diversiteitsdenken.

Wat me erg aansprak aan Quintet is dat het bedrijf momenteel aan het transformeren is. De waarden en visie passen goed bij hoe ik mijn rol beschouw - werken in partnerschap. Ik heb in het verleden als bedrijfsadvocaat gewerkt voor Britse bedrijven en maakte al eerder deel uit van het transformationeel traject van een bedrijf, maar ik verheug me erop om met een pan-Europees perspectief aan het werk te gaan. Dit is een goede gelegenheid om samen te werken met anderen door heel Europa.

Het momentum van IVD is opgebouwd. Het zit hem in de kleine dingen die je je herinnert over hoe deze dag zich heeft ontwikkeld. Op een evenement enkele jaren geleden deelde Nicola Horlick haar verhaal over hoe ze een zeer succesvolle zakenvrouw is geworden, ondanks de worstelingen die ze heeft moeten doorstaan tijdens het verlies van haar dochter nadat ze in remissie was van leukemie. Ze zei dat de dood van haar dochter haar leven op vele manieren veranderd heeft. Haar verhaal raakte een snaar bij mij en deed me beseffen wat mijn eerste prioriteit zou moeten zijn: familie. Ik vond haar heel inspirerend. Vele uitdagingen, thuis en op het werk, maken je tot de persoon wie je bent en geven je de kracht om ondanks wat er gebeurt door te zetten.
 
Artikel-2-2.png
CHRISTINE KENNEDY
Hoofd Compliance, Quintet Zwitserland

Wie ik beschouwde als mijn professionele mentor veranderde met de tijd. Mentoren en kansengevers geven je de mogelijkheid om opdrachten aan te nemen en zichtbaar te worden. Ze bevorderen kandidaatstelling en zijn van cruciaal belang. In het begin van mijn carrière waren dit mannen, maar dat veranderde zodra ik in hoge posities terechtkwam. Toen werden andere vrouwen in C-suite functies voor mij invloedrijk, zoals Maria Leistner, de Chief Legal Officer bij Quintet. Vrouwen die aanzienlijk succes hebben gehad in de zakelijke en publieke sectoren, zoals Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, of Janet Yellen, Minister van Financiën van de Verenigde Staten, zijn belangrijke rolmodellen.

Er zitten nog steeds niet genoeg vrouwen in topfuncties en daarnaast is het, als ik zo eerlijk mag zijn, lastig om die positie te behouden. Dit is een reflectie van de dagelijkse uitdagingen die vrouwen moeten overkomen; het gaat niet alleen om het doorbreken van dat glazen plafond en je plek veroveren, je moet het ook op een gelijk speelveld behouden en dit terwijl je vaak werkend moeder bent. Ik zie veel jonge vrouwen die de hoofdverdiener zijn, dus nemen ze niet alleen een leidende rol op zich in het bedrijfsleven, maar ook in hun gezin.

Er zijn enkele dingen die we kunnen veranderen om het gemakkelijker te maken voor vrouwen. Geen vergaderingen organiseren tijdens het ontbijt, avondeten of bed- en badtijd. Dit klinkt misschien afgezaagd, maar er is een gedragspatroon onder leidinggevenden om vergaderingen te plannen op tijden die absoluut niet handig zijn voor werkende moeders. Je moet zeer gedisciplineerd zijn om ervoor te zorgen dat je die tijd voor je gezin vrijhoudt. Als je een tijdje stopt met werken om kinderen te krijgen en daarna terugkeert naar je senior functie heb je een achterstand opgelopen ten opzichte van je collega’s. Daarom zijn ‘carrière comeback’ programma’s belangrijk om vrouwen te helpen hun vaardigheden op te frissen. Wat voor kan komen is dat een vrouw in het middenmanagement een loopbaanonderbreking neemt en zich vervolgens, tenzij ze geweldige ondersteuning ontvangt, niet verder kan ontwikkelen, wat betekent dat de talentenpool krimpt.

Over het algemeen zijn de mogelijkheden voor vrouwen veranderd. Als je naar de financiële dienstensector kijkt zul je meer vrouwen in senior posities zien en de schaarste weerspiegelt ook het aantal beschikbare posities. Er is serieuze competitie aan de top. Er is een gezegde: als je niet naar boven kunt, ga je naar buiten. Het is belangrijk voor vrouwen om naar de horizontale, aanvullende carrièremogelijkheden te kijken. Horizontale vooruitgang kan positief zijn - het hangt echter af van de maatstaf die je wilt gebruiken. Je kunt je focus leggen op de C-suite of de diversiteit aan beroepen die vrouwen vandaag de dag kunnen uitvoeren. Voor het complete plaatje moet je naar beide kijken.

Betrokken zijn bij de toegang tot justitiële en juridische informatie vormde al vroeg mijn mening over IVD. Het werken bij het Ministerie van Justitie voor mensenrechten voor vrouwen en minderheden gaf me de motivatie om rechten te studeren. Tijdens mijn rechtenstudie beheerde ik het juridisch informatieloket en hielp ik leden van de gemeenschap om hun rechten te kennen en af ​​te dwingen. Het valt me nog steeds op dat het kijken naar vrouwenrechten een beetje is zoals kijken naar de kanarie in de kolenmijn: we moeten ons heel erg bewust zijn van de vooruitgang en achteruitgang. Internationale Vrouwendag is enorm belangrijk aangezien het ons een moment geeft stil te staan bij de stand van zaken en na te denken over deze problemen die impact hebben op de helft van de samenleving.

Mijn kansen op een succesvolle carrière hingen nauw samen met mijn mogelijkheden om in het buitenland te studeren en te werken. Ik groeide op in Canada, woonde toen ik naar de universiteit ging in Israël, verhuisde daarna voor werk naar Europa en Azië; hierdoor heb ik mijn kennis kunnen verbreden op basis van diverse gemeenschappen, het luisteren naar meerdere talen en het ervaren van verschillende culturen. Dit maakte mijn leven rijker en is iets wat ik echt op prijs stel.
 
Artikel-2-3.png
MERLIJN DE GRUIJTER
directeur InsingerGilissen Services

Ik zat al 23 jaar in de private banking sector, totdat ik in 2020 als Zakelijk Directeur bij het Teylers Museum ging werken, het oudste museum van Nederland. Ik heb een liefde voor kunst – mijn moeder is kunstenaar en mijn vader is zakenman, waardoor ik in beide geïnteresseerd ben – en wilde een andere wereld ervaren. Deze kans heeft mijn leven verrijkt: ik ben gegroeid als persoon en het helpt me in mijn huidige baan aangezien het mij een nieuw perspectief heeft gegeven. Het was gek om in een museum te werken dat enige tijd gesloten was vanwege het coronavirus, maar de zakelijke kant ging ondertussen nog steeds door.

Ik heb nooit een specifiek rolmodel gehad. Maar Helena Morrissey heeft me altijd geïnspireerd, niet slechts omdat ze in de financiële sector werkt maar omdat ze ook van kunst, muziek en mode houdt. Ze combineert een serieuze carrière met een passie voor kunst.
 
Ik denk dat de kansen voor vrouwen zijn vergroot. Maar we moeten niet vergeten naar die kansen te zoeken en ze vervolgens te grijpen – iets wat niet altijd makkelijk is. In het algemeen willen vrouwen vaak eerst zeker weten dat ze iets kunnen voordat ze het proberen, maar soms moeten we er gewoon voor gaan.

Ik werd teruggetrokken naar het bankwezen en naar Quintet vanwege het team, de functie zelf en de uitdagingen die het met zich meebrengt.  Ik vind het erg leuk om in Amsterdam gevestigd te zijn en voor het Nederlandse deel van het bedrijf te werken, maar dat er daarnaast ook een internationaal aspect aanwezig is in mijn baan.

Het voordeel van IVD is dat de aandacht die het trekt zorgt voor een vergroting in de mogelijkheden voor vrouwen. Zeker in landen waarin het misschien niet zo makkelijk is als in Nederland om vooruitgang te boeken in de zakenwereld.
 
Artikel-2-4.png
ELIZABETH WEIR
Hoofd Londen en Internationaal, Brown Shipley

Ik heb altijd al een sterke arbeidsethos gehad; dat was iets wat mijn ouders me hebben bijgebracht. Ze lieten me inzien hoe belangrijk het is om nooit op te geven en door te zetten wanneer je op een probleem stuit. Ik denk dat dit enorm positieve eigenschappen zijn die we in mensen moeten bevorderen en ik hoop dat ik dit door kan geven aan mijn eigen kinderen.

Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de wet en advocaat worden, maar halverwege mijn studie realiseerde ik me dat het niet bij me paste. Na een tijd voor verschillende bedrijven te hebben gewerkt werd ik uiteindelijk aangenomen voor een opdracht van twee weken op het Russisch Bureau bij UBS. Net zoals in de meeste andere bedrijven krijg je een functietitel toegewezen waarvan je niet werkelijk weet wat het betekent totdat je de mogelijkheid krijgt om het uit te oefenen – wat je doet in een tijdelijke functie. Ik kwam tot de realisatie dat private banking perfect bij mij paste: het is een mix van financieel inzicht en het opbouwen van relaties.

Ik heb het geluk gehad dat veel mensen mij advies hebben gegeven tijdens cruciale momenten in mijn carrière. Je moet hier om vragen, niet wachten totdat het gegeven wordt, maar over het algemeen vinden mensen het geweldig om over hun meningen en ervaringen te kunnen praten. Ik heb altijd geprobeerd te luisteren naar hen die dingen anders zien. Nieuwe perspectieven zijn waardevol, zelfs als je het niet mee ze eens bent.

Ik geloof sterk in verdienste en vordering op basis van vaardigheden. In het begin van mijn carrière waren er weinig senior vrouwelijke rolmodellen in de financiële wereld en ik voelde die afwezigheid wel. Gelukkig is dit in de loop der jaren veranderd en is het altijd fijn om vrouwen te zien die dingen anders aanpakken. Er is meer dan één manier om succesvol te zijn.

Ik kan me niet herinneren dat IVD tot voor kort gevierd werd en het is een geweldige vooruitgang dat we hier op het werk aandacht aan schenken. Het wordt ook besproken op scholen, wat niet het geval was toen ik nog een kind was. We moeten blijven herinneren hoe ver we gekomen zijn en dit moment pakken om hierbij stil te staan en te reflecteren op waar we nog aan moeten werken.

Ik geloof in de visie die Jakob Stott en Alan Mathewson hebben voor Quintet en Brown Shipley. De mogelijkheid om invloed uit te kunnen oefenen en een merk te helpen groeien en transformeren was zeer aantrekkelijk en bovendien kunnen we gebruik maken van de bredere Quintet-groep met betrekking tot de internationale aanwezigheid en capaciteiten.

Mijn interpretatie van een rijker leven is het hebben van een balans als het gaat om werk, familie, vrienden en tijd hebben voor jezelf. Ik beweer niet dat ik dit volledig onder de knie heb, maar ik probeer het wel. Als het afgelopen jaar ons iets geleerd heeft is het dat we soms stil moeten staan bij wat we hebben en hier waardering voor moeten tonen. De pandemie heeft mensen de tijd gegeven om na te denken en ik ken geen enkel persoon die geen nieuw perspectief op de wereld heeft gekregen.
Contact