Weekagenda
Komende donderdag komen de eerste schattingen uit over de groei van de Amerikaanse economie over het vierde kwartaal, een dag later gevolgd door de groeischattingen voor de grootste Europese economieën, Frankrijk en Duitsland.

De Amerikaanse economie toonde een spectaculair herstel van ruim 33% in het derde kwartaal, maar dit is een ‘geannualiseerd’ cijfer, waarbij de kwartaalgroei ongeveer wordt verviervoudigd om aan een soort jaarcijfer te komen, een praktijk die in Europa niet wordt toegepast. Voor het vierde kwartaal wordt een veel lager cijfer verwacht, maar nog altijd wel positief: +4,3% geannualiseerd. De echte groei op kwartaalbasis (niet-geannualiseerd) is dus niet veel meer dan 1%, maar nog wel positief.
 
Voor Frankrijk wordt een dag later waarschijnlijk een krimp van 4,7% bekendgemaakt, na een wel zeer sterk herstel van 18,7% in het derde kwartaal (niet-geannualiseerd!). In Duitsland wordt een gematigde krimp van 0,6% verwacht, na ook een veel zwakker herstel van 9% in het derde kwartaal. De strengere lockdown maatregelen in Europa resulteren dus in negatieve economische groei op kwartaalbasis, waar dit in de VS nog net niet het geval is.
 
Het bedrijfsresultatenseizoen voor het laatste kwartaal van 2020 draait nu op volle toeren: Bekijk hier de volledige weekagenda (pdf)
Contact