Invloed en Succes | Ga de uitdaging aan
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag lanceren we een nieuwe serie, waarin we een aantal medewerksters van Quintet Private Bank vragen wat deze dag voor hen – en hun carrière – betekent.

Op Internationale Vrouwendag worden jaarlijks wereldwijd de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen gevierd. Het is zowel een moment van bezinning als een aanzet tot actie. Dit jaar is het thema #ChooseToChallenge: gendergelijkheid creëren, je bewust worden van vooroordelen en uitdagingen aangaan die verandering teweeg kunnen brengen. In het eerste deel van deze nieuwe serie ter ere van Internationale Vrouwendag praten we over motivatie, mentoren en zin ontlenen aan eenvoudige dingen.


Article-1-WIDE-IMAGES-new-(1).jpg

CRIONA SPRONSON
Directeur Human Resources, Brown Shipley

Aanvankelijk wilde ik advocaat worden; ik wilde Ally McBeal zijn. Ik hield erg van de menselijke kant, dus specialiseerde ik me in arbeidsrecht en werkte zowel in Londen als daarbuiten, totdat ik op een gegeven moment werd ontslagen. Het was nog voor de beurscrash, dus leverde dat een stigma op en tastte mijn zelfvertrouwen aan. Mijn wereld stortte in, maar uiteindelijk heeft het me aangezet om een andere richting op te gaan en bij een bank te gaan werken.

Toen ik bij Coutts werkte, vroeg mijn leidinggevende me of ik niet HR-businesspartner wilde worden. Het was een enorme kans, dus waagde ik de sprong. Maar het eerste jaar was ongelofelijk zwaar. Er kwam zoveel op me af. Gelukkig had ik een geweldig team dat me hielp. De leidinggevende die me steunde en me het vertrouwen gaf om mezelf verder te ontwikkelen, was een rolmodel. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd, onder andere: omgaan met stakeholders, vertrouwen op mijn eigen oordeel en op een positieve manier invloed uitoefenen. Een ander rolmodel was een vrouwelijke CEO die me heeft geleerd dat je niet jezelf hoeft te veranderen of je op een bepaalde manier hoeft te gedragen, om aandacht te krijgen en gerespecteerd te worden in een door mannen gedomineerde omgeving.

Er wordt op alle niveaus meer over genderdiversiteit gesproken en het belang ervan voor organisaties. Vanuit HR zie ik dat er veel meer gefocust wordt op en geïnvesteerd wordt in het dichten van kloven, of het nu gaat om programma's voor vrouwelijk talent, aanpassingen in werving- en selectiemethodes, trainingen over onbewuste vooroordelen (niet alleen met betrekking tot gender) of meer flexibiliteit. Ondanks die investeringen moet er nog heel wat gebeuren om meer vrouwen aan te nemen en ervoor te zorgen dat ze zich kunnen ontwikkelen en in alle stadia van hun loopbaan voor het arbeidsproces behouden blijven.

Na de pandemie moeten we goed kijken of vrouwen en hun carrières geen extra nadelige gevolgen hebben ondervonden. Hoewel vrouwen niet altijd de enige verzorgers zijn, komen de belangrijkste zorgtaken vaak op hen neer. Het is in de huidige situatie een grote uitdaging om een goede balans tussen zorg en werk te vinden.

De Internationale vrouwendag biedt de gelegenheid om na te denken over waar we na het afgelopen jaar staan én om vooruit te kijken. Het is een dag waarop we vieren wat vrouwen bereikt hebben, maar de dag herinnert ons er ook aan dat we meer kunnen doen. In de loop van mijn carrière ben ik me gaan realiseren dat ik in plaats van alleen maar toe te kijken ook kan helpen dingen te veranderen door me vaker uit te spreken en niet de status quo te accepteren. Daar moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen. De #ChooseToChallenge campagne van dit jaar moedigt iedereen aan om hun stem te laten horen. In het verleden werd het niet altijd gewaardeerd als je een tegengeluid liet horen, maar het moet worden aangemoedigd. Diversere organisaties zijn succesvoller, dus levert het een win-winsituatie op voor iedereen.

Article-1-WIDE-IMAGES-new2.jpg

RACHEL MACFARLANE
Hoofd afdeling Legal, Quintet Private Bank

Ik ben altijd op zoek geweest naar uitdagingen die me uit mijn comfortzone zouden halen. Dat was wat me in elke rol of project dreef en het is een van de belangrijkste redenen waarom ik ben waar ik nu ben. Ik ben erg veerkrachtig en vraag me altijd af waarom iets op een bepaalde manier wordt gedaan en of het beter en efficiënter kan.

Ik heb altijd geweten dat ik advocaat wilde worden. Ik liep mijn eerste stage bij een strafrechtadvocaat, maar nadat ik iemand die van poging tot moord beschuldigd was in zijn politiecel bezocht had, realiseerde ik me al snel dat ik liever niets met de onderwereld te maken wilde hebben.

Quintet staat voor iets nieuws en anders, we zoeken de grenzen van private banking op. In de zomer van 2019 – ik werkte toen bij Brown Shipley – had ik het geluk Jakob Stott te horen spreken over het doel van het bedrijf. Dat kwam overeen met mijn waarden en ik realiseerde me dat ik er in mijn werk alleen een schepje bovenop kan doen als ik het met de doelstellingen van een bedrijf eens ben en er echt in geloof.

Ik had gelukkig leidinggevenden en mentoren in mijn netwerk, zowel mannen als vrouwen, die me steunden en uitdaagden. Maar mijn grootste inspiratiebron is mijn moeder. Van kinds af aan heeft ze me aangemoedigd om nieuwe dingen uit te proberen, de beste te zijn in wat ik maar wil worden en mijn eigen carrière- en levensdoelen te bepalen. Die boodschap kreeg ik er al vanaf jonge leeftijd ingeramd. Helaas is ze vier jaar geleden overleden, maar telkens wanneer ik over een probleem nadenk, hoor ik haar stem in mijn hoofd die me advies geeft.

Vrouwen zijn zichtbaarder geworden in leidinggevende posities. Toen ik in de financiële dienstverlening begon, ontbrak het aan rolmodellen. Dat is zeker verbeterd. Nu zien afgestudeerde studentes iemand die op hen lijkt in leidinggevende functies en denken: dat kan ik ook.

We hebben nog lang geen gelijkheid op de werkvloer bereikt. In veel bedrijven is wel het besef doorgedrongen dat het waardevol is om vrouwen aan tafel te hebben. Niet omdat dat onderwerp dan afgevinkt kan worden maar omdat vrouwen ertoe doen. Mannelijke bondgenoten die zich in het debat willen mengen en beseffen dat vrouwen het moeilijk kunnen vinden om zich uit te spreken, zijn van groot belang om die gelijkheid te bereiken.

Nadat ik vier jaar geleden was bevallen kreeg ik vaak te horen dat weer fulltime gaan werken geen verstandige levenskeuze was (niet bij Quintet overigens). Na je zwangerschapsverlof kun je je behoorlijk kwetsbaar voelen, dus was het best moeilijk om die ouderwetse opvattingen en verwijten aan te moeten horen. Het zou niet ter discussie moeten staan.

Ik ben altijd op zoek naar mogelijkheden om vrouwen uit het bedrijfsleven bij elkaar te brengen. Bij Quintet heb ik geholpen bij het opzetten van het vrouwennetwerk. Het thema van Internationale vrouwendag van dit jaar, #ChooseToChallenge, spreekt me erg aan omdat we in actie moeten komen voor verandering. Als we zien dat er iets mis is, hebben we allemaal – mannen én vrouwen – de plicht om er iets van te zeggen.

Een rijker leven betekent dat je uit alles voldoening krijgt. Het gaat erom dat je hele leven in balans is, niet alleen werk en privé. Het gaat over familie, carrière, vrienden, iets nieuws uitproberen: ik leer momenteel Frans omdat ik op mijn werk in Luxemburg Franstalige collega’s heb. Ik vind het belangrijk om dingen te doen waarbij je je hersenen op een andere manier moet gebruiken.

Article-1-WIDE-IMAGES-new3.jpg

EMILY HUNG-BAUMONT
Assistent-klantadviseur voor de Aziatische markt, Quintet Private Bank

Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten. Mijn eerste baan was bij Credit Suisse in Taipei, waar ik dagelijks contact met klanten had. Dat vond ik geweldig.

Margaret Thatcher is altijd mijn rolmodel geweest. Toen ik opgroeide in Taiwan, was de Iron Lady veel in het nieuws en ik bewonderde haar compromisloze politieke stijl. Ze was de eerste vrouwelijke leider van de Conservatieve Partij en probeerde haar zin te krijgen. Volgens mij zijn daar veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig.

Ik werk al meer dan 20 jaar in private banking. Toen ik moeder werd, besloot ik om naar een ondersteunende functie over te stappen, want op dat moment lag mijn prioriteit bij zoveel mogelijk van mijn dochtertje genieten. Als klantadviseur moet je veel reizen en ik wilde niet zo vaak van huis zijn. De belangrijkste reden dat ik al zolang in private banking werk, is het opbouwen van vertrouwensrelaties met klanten: dat is wat mijn werk zo leuk maakt.

Als vrouwen hebben we veel stress, terwijl we proberen gezin en carrière te combineren. Ik vind het belangrijk om goed voor mijn gezin te zorgen, maar ook om voldoening uit mijn werk te halen en erkenning te krijgen. Het is een hele verbetering dat er de afgelopen tien jaar in het bedrijfsleven meer aandacht is gekomen voor werkende moeders.

In grote organisaties is er een strikte hiërarchie. Vaak word je op een plek gezet waarvan ze denken dat die bij je past, maar binnen het platform van Quintet is alles mogelijk. Je hebt inspraak in de structuur en je stem wordt gehoord. Er is meer gelijkheid en de mogelijkheden zijn onbegrensd.

Mijn definitie van een rijker leven is eenvoud. Als ik elke dag hardop kan lachen en van elk moment van het bestaan kan genieten, voel ik me voldaan.Article-1-WIDE-IMAGES-new4.jpg

ANNE HALVORSEN
Directeur, Merck Finck

Het was niet mijn plan om de financiële sector in te gaan, maar toen ik er eenmaal in werkte, besefte ik dat beleggingsadvies precies is wat ik wilde. Dat is mijn passie. Ik doe het al mijn hele leven en met veel plezier. Ik wil liever niet stilstaan, daarom heb ik in 2019 een opleiding Duurzaam en verantwoord beleggen gevolgd aan de European Business School in Frankfurt. Nu ligt mijn focus op duurzaam beleggen en dat vind ik zeer verrijkend.

Ik heb momenteel 100 vrouwelijke rolmodellen. Ik ben lid van het Duitse Futurewomen Network. De vrouwen komen allemaal uit verschillende bedrijfstakken maar hebben één ding gemeen: ze zetten zich in voor duurzaamheid. Het doel van het netwerk is om vrouwen die zich met duurzaamheid bezighouden te empoweren, door hun zichtbaarheid te vergroten en hun carrière te bevorderen. Het is heel inspirerend en ik ben trots om er deel van uit te maken.

Afgaande op mijn persoonlijke ervaring zijn de kansen voor vrouwen verbeterd. Zo is er nu veel vraag naar vrouwelijke beleggingsadviseurs. Volgens mij komt dat doordat klanten, vooral vrouwen, denken dat we empathischer zijn. Maar dat is eerder uitzondering dan regel. Op veel vlakken moeten vrouwen hun positie hard bevechten en moeten ze vaak veel harder werken om geaccepteerd te worden. Ik ken veel vrouwen die vanwege hun gezinssituatie in deeltijd werken maar net zoveel voor elkaar krijgen als collega’s die fulltime werken. Er zijn heel veel bekwame vrouwelijke managers en leidinggevenden en ik vind dat we zo snel mogelijk naar gemengde managementstructuren toe moeten om te kunnen innoveren. Ik weet niet of wettelijke vrouwenquota voor raden van toezicht en raden van bestuur helpen. Maar het is een begin en ik heb hoop dat het de bewustwording zal vergroten.

Ik richt me op duurzaam beleggen, dus ging ik op zoek naar een bank die dat onderwerp serieus neemt. Bij Quintet vond ik de perfecte omgeving. Er zijn hier goede, innovatieve oplossingen voor mij en – nog belangrijker – mijn klanten. Het is een bank voor mensen die een andere blik op de wereld hebben. Daarom ben ik er zo goed op mijn plek.

Internationale Vrouwendag is erg belangrijk. Er moet nog veel gebeuren. We praten over gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar die is er nog niet. Ik bof met mijn baan. Ik verdien hetzelfde salaris als mijn mannelijke collega's, maar er zijn veel plaatsen waar er een loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat. Dit jaar heeft Internationale Vrouwendag een bijzondere betekenis voor mij. Mijn gedachten gaan uit naar alle sterke vrouwen die momenteel thuisonderwijs en thuiswerken moeten combineren. Ik ben zelf moeder van twee kinderen en weet hoe hard veel vrouwen nu werken. Dit is hét moment om dat over het voetlicht te brengen en hen te bedanken voor hun geweldige prestatie.

Voor mij betekent een rijker leven iets zinvols doen, verandering als een kans zien, in het nu zijn en de kleine, mooie dingen in het leven waarderen. Het heeft niets te maken met externe normen, maar komt voort uit een innerlijk houding.

Contact