Grafiek van de week | Terugblik 2020 - uitzonderlijk beleggingsjaar
2020 was een uitzonderlijk jaar voor de wereldwijde economie en financiële markten. De coronapandemie was duidelijk het belangrijkste thema.

20210112-grafiek-van-de-week.jpg
De wereldeconomie zal volgens het IMF over geheel 2020 krimpen met -4,4%. Gedurende het tweede kwartaal werd het grootste verlies van economische activiteit gemeten sinds de tweede wereldoorlog. Dit was vooral het gevolg van lockdown-maatregelen om het aantal coronagevallen te bedwingen.

Ook de ontwikkelingen op financiële markten waren uitzonderlijk. De koersdalingen op aandelen- en obligatiemarkten waren ongekend hevig en snel. In een maand tijd daalde de wereldwijde aandelenindex met circa -30%.

Aan de andere kant was het herstel op financiële markten eveneens ongekend snel. Centrale banken en overheden kwamen met grootschalige steun, waaronder renteverlagingen en uitbreiding van obligatie-opkoopprogramma’s. Wereldwijde aandelen sloten het jaar af met een rendement van 6,7%.

Voor 2021 verwachten wij bovengemiddelde groei, hoewel coronamaatregelen de economische groei op kortere termijn nog drukken. De uitrol van coronavaccins maakt de weg vrij voor een breder economisch herstel, ondersteund door het aanhoudend ruime monetaire beleid en omvangrijke fiscale stimuleringsmaatregelen. 

Bekijk de grafiek van de week (pdf)

Contact