Grafiek van de week | Een zwakkere dollar
Grafiek van de week

De Amerikaanse dollar laat sinds medio 2020 ten opzichte van de G-10 valuta’s (de valuta’s van de 10 grootste ontwikkelde landen) een forse depreciatie zien.

De depreciatie komt voort uit meerdere factoren zoals de agressieve renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank in maart als reactie op het uitbreken van de coronapandemie, de forse daling van de reëlerentevergoeding op Amerikaanse staatsobligaties (een sterkere daling dan in Europa) en de extreme monetaire en fiscale steunmaatregelen in de VS.

De dollardaling heeft een negatief effect op de waarde van beleggingen in de VS gemeten in euro’s.

Hier tegenover staat een valutaire meewind voor Amerikaanse ondernemingen die een belangrijk deel van hun omzet buiten de VS genereren. Dit omdat de verkoopwaarde gemeten in dollars buiten de thuismarkt toeneemt door de lagere dollar. De meeste Amerikaanse aandelen in onze beheerportefeuilles zijn internationaal actief. 

Europese ondernemingen die veel omzet boeken in de VS hebben juist te maken met een valutaire tegenwind door de zwakke dollar. Daarbij is het tevens van belang om te letten op de kostenstructuur van de ondernemingen: als de kosten ook in dollars zijn is de impact van deze tegenwind veel minder groot.

Bekijk hier de pdf van de grafiek van de week
Contact