Grafiek van de week | De invloed van sectoren
Het rendement van individuele aandelen wordt door verschillende factoren gedreven. Zo is er de invloed van het algemene beursklimaat, van bedrijfsspecifieke ontwikkelingen (op lange termijn de dominante factor), stijlvoorkeuren van beleggers en de sector waartoe een aandeel behoort.

De invloed van sectoren is dit jaar bovengemiddeld groot. Het verschil tussen de best presterende sector (energie) en de slechtst presterende sector (communicatieservices) bedraagt bijna 60%. Gemiddeld ligt dit rond 30%. 

Opvallend is dat grote verschillen zowel in goede periodes voor de beurs (2009, 2020) als in slechte periodes (1e helft 2022) plaatsvinden. Jaren met uitschieters in rendementsverschillen tussen sectoren komen vaak overeen met hogere volatiliteit op financiële markten

Onze voorkeuren op sectorniveau liggen op dit moment in de hoek van de sectoren basisconsumptie goederen, gezondheidszorg en technologie.

De defensieve kwaliteiten van de sectoren basisconsumptiegoederen en gezondheidszorg sluiten aan bij deze fase van de cyclus en de toegenomen onzekerheden omtrent inflatie en monetair beleid.

Ondanks de huidige tegenwind van hogere rentes voor de technologiesector, vinden wij deze sector op lange termijn nog steeds aantrekkelijk op grond van de bovengemiddelde groei, winstgevendheid en innovatie vermogen.

grafiek-20221909.PNG

Bekijk de volledige grafiek van de week.
Contact