Grafiek van de week | Centrale Bankiers blijven uitgaan van hogere rente
Centrale Banken wereldwijd passen steeds meer het monetaire beleid op elkaar aan. Het tempo van de verkrapping versnelt zowel wat betreft de frequentie als de omvang van de renteverhogingen.

Stabiele prijzen zijn cruciaal voor duurzame groei. Met de hogere inflatieverwachtingen, moeten centrale banken reageren om te voorkomen dat de inflatiedruk lange tijd hoog blijft.

Het monetair beleid kan de resterende knelpunten in de logistieke keten en de verstoringen op de grondstoffenmarkten als gevolg van de oorlog in Oekraïne niet oplossen. Monetair beleid kan wel de algemene vraag vertragen, om daarmee de vraag gerelateerde druk op de inflatie aan te pakken.

De grote onzekerheid m.b.t economische verwachtingen en inflatievooruitzichten belemmert het vermogen van centrale banken om eenvoudige richtlijnen te geven over het toekomstige beleidspad.

Duidelijke communicatie vanuit centrale banken is van cruciaal belang om negatieve effecten op de economische groei en financiële stabiliteit in te beperken. 

grafiek-20220901.PNG
Bekijk de volledige grafiek van de week.
 
Contact