Column Jos Versteeg | De Wet van Moore zit ASM International mee
ASM International hield gisteren een dag voor investeerders en kwam met een opvallend positief persbericht. Als dank voor het goede nieuws daalde de koers voor de tweede dag op rij. Beleggers halen de korte en lange termijn door elkaar. 

Het huidige tekort aan chips is alom bekend en Lisa Su, CEO van AMD, herhaalde het afgelopen maandag weer: “pas in de tweede helft van 2022 wordt het tekort wat minder ernstig”. Nu vrijwel iedere chipproducent capaciteit uitbreidt, hebben de producenten van chipmachines het druk. ASM International maakte gisteren bekend dat het aantal nieuwe orders in het derde kwartaal 2021 niet met circa 70% stijgt ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar, maar minimaal verdubbelt. 

De koersen van de chipmachinefabrikanten staan evenwel de laatste dagen onder druk. Dat heeft vooral te maken met de gestegen rente in de VS. Vanwege de hoge groeiverwachting is de waardering van technologieaandelen gevoelig voor de rente. Het is maar hoe je het bekijkt: vergeleken met eind maart staat de Amerikaanse 10-jaarsrente nog altijd lager. Fed-voorzitter Jerome Powell legde gisteren het Amerikaanse Congres nog maar eens uit dat de huidige hoge inflatie tijdelijk is. Maar lees ook eens wat de invloedrijke gouverneur Lael Brainard eergisteren stelde: “voor de recente stijging lag de inflatie bijna een kwart eeuw onder de 2%” … “Er zijn goede redenen om een terugkeer naar de pre-COVID-inflatiedynamiek te verwachten”. Kortom, over een sterk oplopende rente maak ik mij niet druk.

ASM International heeft een leidende positie in een speciale technologie genaamd ALD. Nu de lijntjes op een chip steeds smaller worden moet die technologie vaker worden toegepast en zijn er dus meer machines nodig. Binnenkort werkt de industrie met lijnen onder de 5 nanometer en verandert de vorm van transistors aanzienlijk. De poort die in een transistor het kanaal tussen de bron en de afvoer regelt zal dan het kanaal geheel omsluiten: “Gate All-around” (GAA). Bij die techniek is ALD essentieel en dat verklaart het enorme optimisme van ASM International. 

ASM International ziet de markt voor ALD in de komende vijf jaar ruimschoots verdubbelen naar $3,1 à $3,7 miljard vanaf $1,5 miljard in 2020. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 16% tot 20%! Dat was veel hoger dan markt had verwacht. 

Koersschommelingen in de chipsector kunnen aanzienlijk zijn en zijn vrijwel niet te timen. Houd daarom vooral de blik op de lange termijn. 
Contact