Weekagenda | Door chief investment strategist George Raven
De komende week op dinsdag de Europese inflatiecijfers over februari. Na een flinke stijging in januari wordt weinig verandering verwacht in februari.

De beoordeling van de inflatie op jaarbasis is dit jaar bijzonder hachelijk, omdat het mandje van goederen en diensten waarover het cijfer wordt berekend door de coronacrisis drastisch is aangepast per 1 januari van dit jaar. Doordat de bestedingen in de horeca en in transport (vliegverkeer) fors zijn teruggevallen in 2020, tellen deze bestedingen veel minder zwaar mee in 2021. De hogere bestedingen aan voedsel en huishoudelijke zaken maken dat deze zaken juist veel zwaarder meetellen in 2021, zodat de vergelijking met een jaar geleden niet zuiver is.
 
In de VS zullen vooral de cijfers over de werkgelegenheidsontwikkeling, zowel op woensdag, donderdag als vrijdag, de meeste aandacht trekken. Door de voortdurende veranderingen in de bewegingsbeperkingen zijn deze cijfers zeer volatiel en moeilijk voorspelbaar. Mede dankzij de forse overheidssteun blijft de Amerikaanse economie het relatief goed doen, wat te zien zou moeten zijn aan de officiële ISM inkoopmanager-indexen voor de industrie op maandag en de dienstensector op woensdag. Van beide indexen wordt verwacht dat ze op een hoog niveau van dichtbij de 60 blijven liggen.
 
Het Q4 2020 bedrijfsresultatenseizoen is bijna ten einde: Bekijk de volledige agenda (pdf)
Contact