Grafiek van de week | Het grote verschil in waarderingen tussen de Europese en Amerikaanse aandelenmarkt
Het verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelenwaarderingen heeft dit jaar een record bereikt (sinds 1990) met koerswinstverhoudingen die in Europa ca. 30% lager liggen dan in de VS.

Sinds de pandemie zijn Europese bedrijfswinsten harder gestegen dan die van de VS. Toch liep het verschil tussen waarderingen verder op. Dit jaar gedreven door de rally in grote Amerikaanse technologiebedrijven die o.a. actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Ook wanneer wordt gecorrigeerd voor het verschil in sectorverdeling (de S&P 500 heeft een hogere weging in groeisectoren) en de premie voor de Amerikaanse techsector, blijft het verschil groot.

Beleggers verwachten voor de meeste sectoren namelijk een structureel hogere winstgroei in de VS. Ze zijn bereid om daar meer voor te betalen. 

Maakt de huidige waardering de Europese beurs relatief aantrekkelijk? Daarvoor zullen winstverwachtingen op middellange termijn moeten verbeteren. Gezien de zwakke Europese macroomgeving, valt dit voorlopig niet te verwachten.

Bekijk de volledige grafiek van de week.

 
Contact