Column Jos Versteeg | Slimme deal van KPN voor uitrol glasvezel
Het was wel even schrikken bij KPN op het hoofdkantoor gisteren. Kondig je een mooie deal af en dan daalt de koers met 10%. Dat een overname van KPN nu minder kans maakt, is nog lang niet zeker.
 
Het was overigens maar een korte schrikreactie. Nog voor de conference call om 10 uur begon, was de koersdaling gereduceerd tot nog geen 2%. Dat KPN de uitrol van glasvezel samen met pensioenfonds APG sneller en verder uitbreidt dan eerder voorzien, is in de eerste plaatst goed voor de meer afgelegen dorpen en business parks. Maar dat KPN in 2026 circa 80% van Nederland van glasvezel heeft voorzien, bevestigt het ook het marktleiderschap van de onderneming.
 
KPN zet nu eindelijk fors in op glasvezel: KPN sluit samen met de nieuwe joint-venture nu 650.000 woningen per jaar aan. Dat is meer dan de 500.000 woningen die vorig jaar door alle speler samen werden aangesloten. De snellere uitrol betekent ook dat KPN het oude kopernetwerk sneller kan ontmantelen.
 
De nieuwe joint-venture investeert EUR 1,2 miljard en financiert dit met 70% vreemd vermogen. APG betaalt EUR 440 miljard voor een 50%-belang. De helft wordt meteen overgemaakt en de andere helft in jaarlijkse termijnen. KPN hoeft pas cash in de joint-venture te steken als de uitrol begint. Dat betekent dat de deal voor KPN cash positief is.
 
KPN verwacht dat de joint-venture na circa 5 jaar een positieve kasstroom zal hebben en dividend uit kan keren aan KPN en APG.  De joint-venture wordt gedeconsolideerd, maar KPN heeft een optie op één aandeel en kan op termijn dus de zeggenschap krijgen. Om een indruk te geven van de omvang van de joint-venture: over vijf jaar zal het ongeveer 12% van KPN beslaan.
 
Een beschermingsconstructie zou ik deze deal niet noemen. Het gaat slechts om een klein deel van de onderneming dat met APG wordt gedeeld. Maar inmiddels lijkt ook aandeelhouder America Movil, het bedrijf van Carlos Slim, die hoop te hebben opgegeven door de uitgifte van een convertible die kan worden omgeruild in 16% van de aandelen KPN. De kans op een overname van KPN is klein, maar niet uitgesloten.

Onze opinie voor het aandeel KPN is: aanbevolen.
Contact