Column Jos Versteeg | Mooie cijfers van Besi, koers onderuit
Chipmachinefabrikant Besi kwam afgelopen vrijdag met fantastische kwartaalcijfers. Drie dagen later staat de koers 10% lager. De kunst blijft echter vooral naar de lange termijn kijken. 

De chipindustrie is erg cyclisch. Als het goed gaat zijn de chipfabrikanten bang om de boot te missen en bestellen ze soms dubbele orders. Als het slecht gaat worden orders uitgesteld. Dat vergert de zaak.
 
Chipfabricage bestaat uit twee delen. Front-end is precisiewerk in nanometers. Een waterstofatoom is ongeveer 20 nanometer groot. Met fotolithografie wordt laag voor laag een semiconductor opgebouwd. Zo’n ruwe semiconductor heet een ‘die’. Als een ‘die’ gereed is, gaat hij naar de back-end voor de verbindingen met het moederbord (‘bonding’) en krijgt hij een dun omhulsel (‘packaging’). Besi maakt machines voor de back-end.
 
De semiconductorindustrie zit in een kadans van voortdurende miniaturisering: iedere twee jaar verdubbelt het aantal schakelingen. Zo’n exponentiële groei is moeilijk te bevatten. Als ik 20 gewone stappen doe, sta ik aan de overkant van de gracht. Doe ik 20 exponentiële stappen, dan ben ik voorbij de maan! Na tientallen jaren miniaturisering wordt het nu echt lastig. Inmiddels worden chips gemaakt met verbindingen van 5 nm en vele miljarden schakelingen. Dat heeft consequenties voor de back-end. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om iedere twee jaar het aantal schakelingen te verdubbelen. Daarom worden alternatieve oplossingen gezocht.
 
Eén van die oplossingen is meerdere die’s direct aan elkaar koppelen zodat het één chip wordt: ‘3D packaging’. Besi heeft veel ervaring met machines die op een hoog tempo (dat is belangrijk) nauwkeurig kunnen plaatsten en verbinden. Deze nieuwe vorm van packaging heet ‘Advanced Packaging’. Advanced Packaging beslaat nog maar 5 à 10% van de markt en wordt nu vaak ontweken omdat het zo duur is. Maar vanwege de voortgaande miniaturisering kunnen fabrikanten er moeilijker omheen. Ook moet in smartphones steeds meer apparatuur als lenzen en antennes heel nauwkeurig worden geplaatst.
 
Besi is het jaar goed begonnen, maar het probleem is dat het hooguit een kwartaal vooruit kan kijken en de koers fors kan schommelen. In de afgelopen vijf jaar daalde de koers twee keer meer dan 50%. Maar daarop volgenden wel koersstijgingen van 200 tot 500%! Probeer daarom niet teveel te timen met Besi. Bij beleggen gaat het om de lange termijn, zeker met technologie en al helemaal met een extra volatiel technologie-aandeel als Besi. Het is een belegging voor wie het hoofd koel houdt.
 
Contact