Column Jos Versteeg | Gespannen wachten tot toespraak van Powell vrijdag
Precies een jaar geleden maakte Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole het nieuwe beleid van de Fed bekend: de inflatiedoelstelling ging naar gemiddeld 2%. Powell kon niet voorzien hoe snel de inflatie dat beleid zou gaan testen. De markt wacht in spanning wat hij vrijdag daarover zegt.

Powell stelde vorig jaar dat de inflatie in de VS lange tijd onder de 2% was geweest en dat het daarom juist zou zijn om de inflatie ‘enige tijd matig boven de 2%’ te laten. In een reconstructie van de Wall Street Journal las ik dat hij zijn collega’s aanmoedigde hun inzet voor het nieuwe kader te tonen en niet te snel over verkrappen te praten. 

Ruim een halfjaar later, in maart, voorspelden de meeste Fed-leden nog dat de rente in 2023 niet zou worden verhoogd. Toen in april bleek dat de inflatie (de PCE waar de Fed naar kijkt) in maart tot 2,3% was opgelopen, stelde de Fed dat het een tijdelijk fenomeen is. Eind mei werd bekend dat de inflatie was opgelopen naar 3,6% in april. Vlak voor de meeting van juni bleek Powell verrast dat de meeste leden ineens twee verhogingen hadden ingecalculeerd in 2023.

Inmiddels blijkt dat de tijdelijk hoge inflatie nog wel even kan duren. Zo kunnen bijvoorbeeld de chiptekorten nog maanden aanhouden. Maandag bleek dat de inkoopprijzen in augustus sterk stegen. Deze kosten werden doorberekend, waardoor de verkoopprijzen het sterkst stegen sinds 2007. Er is evenwel ook goed nieuws. De prijsstijgingen worden grotendeels verklaard door een paar groepen waar speciale omstandigheden heersen, zoals tweedehandsauto’s en vliegtickets. De forse prijsstijging van tweedehandsauto’s kalft alweer af. 

Het grootste gevaar is dat de prijsstijgingen tot hoge lonen leiden en er zo een opwaartse spiraal ontstaat. Powell verwacht dat als de kinderen weer naar school zijn en als de speciale uitkeringen binnenkort stoppen er weer veel Amerikanen aan het werk gaan. 

Het is goed dat de Fed op de hoede is voor de hogere inflatie en heeft aangegeven de rente wat eerder te willen verhogen. En van 0 tot een half procent in 2023 is bepaald niet extreem. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat de oplopende inflatie wordt veroorzaakt door aanbodproblemen en niet door een te sterke vraag. Heeft het zin om hard in te grijpen bij plotselinge aanbodproblemen? Domweg de vraag in de kiem smoren is dan bepaald niet handig.
Contact