Column Jos Versteeg | Cijfers Samsung slecht ontvangen
Samsung Electronics trapte afgelopen vrijdag het cijferseizoen voor technologie af. Beleggers reageerden teleurgesteld en analisten verlaagden het koersdoel. Toch zijn weinig analisten negatief over het bedrijf.

Het persbericht dat Samsung verstuurde gaf alleen een indicatie van omzet en operationeel resultaat in het derde kwartaal van 2021. De omzet stijgt met 9% en het operationeel resultaat komt 28% hoger uit dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Omzet en operationeel resultaat bereiken een nieuw topniveau. Verrassend was dat niet gezien de sterke vraag naar chips en telefoons, die ongeveer tweederde van de omzet leveren. 

De prijzen van geheugenchips die Samsung voornamelijk maakt staan onder druk. De markt verwacht een verdere daling van 5 à 10% op kwartaalbasis in het vierde kwartaal. Geheugenchipproducent Micron had eind september al een teleurstellende verwachting afgegeven voor het eerste kwartaal dat eind november/begin december wordt afgesloten. De meeste mensen die vanwege lockdowns nieuwe apparatuur moesten aanschaffen hebben dat inmiddels gedaan en het is niet verrassend dat de chipmarkt een terugslag krijgt. Afbouw van de voorraden geheugenchips leidt in de komende kwartalen tot een afzwakkende vraag.

De chipmarkt is wat dat betreft wel wat gewend en zeker de altijd zo nerveuze markt voor geheugenchips. In de afgelopen jaren zijn die ups en downs wel wat minder omdat de chipmarkt veel breder is geworden dan pc’s en telefoons. De automobielindustrie is erbij gekomen en ook de nieuwe 5G-netwerken en clouddiensten hebben een grote vraag naar chips. De meeste analisten zien geen al te grote prijsdaling bij de geheugenchips en verwachten ergens midden volgend jaar alweer een herstel. 

Naast de semiconductors kan Samsung profiteren van de neergang van Huawei, dat veel last heeft van de blokkade van de VS. De nieuwe vouwbare Galaxy Z smartphone lijkt een succes te worden: in ruim een maand werden er in Korea een miljoen verkocht. Niet alleen bij smartphones kan marktaandeel worden gewonnen. Op lange termijn kan het concern ook bij 5G-netwerken marktaandeel winnen. Op dit moment is de rol van Samsung nog maar klein met een marktaandeel van circa 5%, maar dat biedt ook genoeg ruimte voor groei. 

De koers van Samsung staat zo’n 25% onder het topniveau van begin dit jaar. En hoewel veel analisten het koersdoel hebben verlaagd, ligt het gemiddelde koersdoel nog altijd 40 tot 50% boven de huidige koers. Vergeet daarbij echter niet dat koersdoelen vaak ook op een glijdende schaal zitten. 
Contact