Column Jos Versteeg | Nieuwe klap voor Intel
Afgelopen maandag hield Nvidia, een concurrent van Intel, een technologieconferentie (GTC 2021). Het bedrijf introduceerde een nieuwe chip en verhoogde en passant de omzetverwachting voor het eerste kwartaal. De koers van Nvidia steeg met bijna 6% op het nieuws; die van Intel daalde met ruim 4%.

Intel, de grootste chipproducent ter wereld, boekte vorig jaar zeven keer zoveel omzet als Nvidia. Deze laatste chipproducent is echter 40% meer waard op de beurs. Het bedrijf groeit hard: dit boekjaar neemt de omzet naar verwachting met ruim 50% toe naar bijna $17 miljard. Vanaf 2016 komt dat neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 27%.
                                                                                   
Wie van gaming houdt, zal Nvidia wel kennen: het is groot geworden met grafische kaarten die belangrijk zijn voor onder andere gamers. De grafische kaart (GPU) is een van de twee essentiële rekenchips in een computer. Terwijl de centrale processor (CPU) complexe berekeningen uitvoert, doet de GPU vooral veel simpele berekeningen tegelijk. Dat werk is nodig om bijvoorbeeld beeld op het scherm te krijgen.
 
Maar veel berekeningen tegelijk uitvoeren (parallel computing) is ook heel belangrijk voor ‘machine learning’, een onderdeel van kunstmatige intelligentie waarmee computers op basis van ingevoerde data steeds meer leren. Denk aan een scanner in een ziekenhuis die na duizenden scans beter wordt in het herkennen van een zorgwekkend patroon. Of een Tesla die van elke handeling in het verkeer leert hoe het beste te reageren. Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker en bij bijvoorbeeld ‘deep learning’ maken zelfsturende machines zelfs zichzelf slimmer.
 
Door de exponentiële verbetering van de afgelopen jaren worden chips steeds sneller, goedkoper en energiezuiniger, want de zelflerende systemen vreten energie. Dat geeft momenteel een enorme impuls aan kunstmatige intelligentie.
 
Terwijl Nvidia al zo sterk is in GPU’s, kondigde het maandag voor het eerst ook een CPU aan en daarmee gaat het rechtstreeks de concurrentie aan met Intel. De koersreactie spreekt boekdelen.
 
Die aankondiging stal de show, maar het bedrijf verhoogde ook de omzetverwachting voor het eerste kwartaal. Na de meevallende cijfers van Samsung is dit het tweede technologiebedrijf dat weinig last schijnt te hebben van de huidige chiptekorten. Het tweede kwartaal lijkt goed van start te gaan voor de technologiesector.
Contact