Column Jos Versteeg | Na Shell nu ook klimaatstrijd bij ExxonMobil
Vandaag vindt op de aandeelhoudersvergadering van ExxonMobil een belangrijke stemming plaats: de activistische belegger Engine 1 wil een deel van de Raad van Bestuur vervangen door mensen die meer om de energietransitie geven.

Bij ExxonMobil gaat het er harder aan toe dan bij Shell. Daar was vorige week groeiende steun voor een strenger klimaatbeleid. Waar Shell nog een beleid heeft om in 2050 energieneutraal te zijn, vindt ExxonMobil dat niet nodig. Het concern zegt wel degelijk alle scenario’s te bestuderen, maar sluit blijkbaar de kans uit dat het in de komende jaren werkelijk met de productie van fossiele brandstoffen moeten stoppen.
 
Dat we harder moeten werken om de klimaatdoelen te halen, gaf zelfs de IEA onlangs nog te kennen. Het agentschap meldde vorige week dat als we in 2050 energieneutraal moeten zijn, alle nieuwe olie- en gasexploratieprojecten onmiddellijk moeten stoppen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren omdat we onszelf dan op termijn in een enorme energiecrisis storten. Alternatieve energie is nu nog veel te beperkt.
 
Dat de energietransitie niet snel kan worden geforceerd spreekt energieconcerns niet vrij van hun verantwoordelijkheid. De grote oliemaatschappijen zijn bij uitstek de bedrijven die verandering teweeg kunnen brengen. En nu wordt zelfs het machtige ExxonMobil stevig aangepakt.
 
Engine 1 is een nieuw opgericht fonds dat maar $54 miljoen aan aandelen in ExxonMobil heeft. Dat is 0,02% van het aantal aandelen. Het fonds heeft echter een flink aantal beleggers overtuigd. De drie grootste Amerikaanse pensioenfondsen Calpers, CalSTRS en het New York state retirement fund plus nog wat andere pensioenfondsen steunen Engine 1.
 
Veel zal afhangen van BlackRock, Vanguard, en State Street. Zij hebben samen ruim 20% van de aandelen. Zij hebben niet bekendgemaakt hoe ze gaan stemmen, maar Blackrocks topman Larry Fink heeft wel gezegd dat bedrijven die zich niet gedegen op de transitie voorbereiden hun business en waardering onder druk zullen zien komen. De vier voorgestelde leden zijn serieuze kandidaten en CEO Darren Woods heeft al gezegd dat hij zal samenwerken, wat de uitslag dan ook moge zijn.
 
Het afbreken van een businessmodel dat tientallen jaren heeft voldaan is niet gemakkelijk en het opbouwen van een nieuw model al helemaal niet. Veel bedrijven hebben in het verleden gefaald. Het wordt tijd dat olieconcern er wat harder aan gaan werken. Als ze het niet doen om de aardopwarming te voorkomen, dan in ieder geval om het rendement van de aandeelhouder.
Contact