Column Jos Versteeg | China heeft Alibaba nodig in techoorlog met VS
Jack Ma, medeoprichter van Alibaba, wordt nogal aangepakt. Afgelopen zondag had dochterbedrijf Ant Group een moeilijk gesprek met de Chinese Centrale Bank. En dat terwijl er ook al een aanklacht tegen Alibaba liep. Toch denk ik niet dat de Chinese overheid Big Tech al te hard zal aanpakken.

Nadat China met alle macht een klein clubje winnaars had gecreëerd, blijkt het niet wat de partij voor ogen had. Internetplatforms hebben een natuurlijke neiging tot monopolies en toezicht kan op dat gebied geen kwaad. Jack Ma maakte echter de fout om dat toezicht niet serieus te nemen. Ant Group, waar Ma een meerderheidsbelang in heeft en Alibaba 33%, had het voordeel dat het bank kon spelen zonder onder het strenge toezicht te vallen.
 
Zo nam het bedrijf geen kredietrisico’s maar bemiddelde het alleen bij leningen. Ma vond dat de toenemende regelgeving de technologie in de weg zat. Het lijkt mij terecht dat China ingrijpt, al is het wel wat tegenstrijdig. Ant was er juist voor de Chinese ‘kleine man’ die moeilijk leningen kon krijgen. Je zou zeggen dat de Communistische Partij dat juist zou moeten stimuleren.
 
Het deed mij denken aan de actie tegen Tencent in 2018. Tencent is niet alleen de eigenaar van chat- en betaalsysteem WeChat, maar is ook één van de grootste ontwikkelaars van computerspelletjes. De Chinese overheid vond dat de jeugd daar te veel tijd aan verspilde en greep in. In een paar maanden tijd halveerde de koers, maar uiteindelijk viel de schade mee en afgelopen zomer bereikte de koers weer nieuwe hoogtepunten.
 
De Chinese overheid lijkt vooral een stevige waarschuwing uit te willen delen. De Centrale Bank stopte dan ook vlak voor de eis om Ant op te breken. China zou wel gek zijn. Het land heeft machtige technologiebedrijven nodig. China voert een technologie-oorlog met de Verenigde Staten en de grote verliezer is Europa. Europa heeft een hekel aan monopolies en machtige spelers. Dat klinkt heel nobel, maar daardoor manoeuvreert Europa zich in een moeilijke positie tussen de twee grootmachten.
 
Toch gloort er licht: onlangs las ik dat het Europese hulpplan “faciliteit voor herstel en veerkracht” (internationaal RRF genoemd) EUR 143 miljard gaat steken in innovatie en digitaal beleid. Ondanks goede posities op specifieke gebieden, zoals power chips, is het marktaandeel van Europa op de zo belangrijke chipsmarkt maar 10%. En dat terwijl wij de belangrijkste chipmachinefabrikant ter wereld hebben!

Disclaimer
Contact