Duurzaamheid en Impact | Verspilling voorkomen
De statistieken zijn verbijsterend. Wereldwijd verspillen we een derde van al het geproduceerde voedsel: dat is 1,3 miljard ton per jaar, met een geschatte waarde van 1 biljoen euro.

“Ik besefte voor het eerst dat voedselverspilling zo'n groot probleem was toen ik als laatste het ontbijtbuffet in een hotel verliet en zag hoeveel er nog over was”, herinnert de Nederlandse ondernemer Olaf van der Veen zich, die de situatie niet alleen als een probleem zag maar ook als een kans om vooruitstrevende technologie te gebruiken om een verschil te maken.

Olaf van der Veen

“Samen met de energietransitie is voedsel een van de belangrijkste oorzaken van de koolstofuitstoot, maar het feit dat de hoeveelheid verspilling gemakkelijk te voorkomen is als je het kwantificeert en weet hoe je het moet aanpakken - daar gaat het om.”

Orbisk, de sociale onderneming die hij mede heeft opgericht, heeft vorig jaar 's werelds eerste volledig geautomatiseerde voedselverspillingsmonitor voor gebruik in de horeca gelanceerd. De monitor bestaat uit een slimme weegschaal en een camera met een AI-beeldalgoritme dat automatisch herkent welke producten worden weggegooid (geïdentificeerd aan de hand van de hoeveelheid per dag, week of type ingrediënt). De monitor levert real-time gegevens op die vervolgens kunnen worden gebruikt om efficiënter te helpen bij de planning, de voorraadniveaus en de portiecontrole (geschat wordt dat een gemiddeld restaurant meer dan 4.000 kilo voedselafval kan besparen, ter waarde van tussen 20.000 en 60.000 euro). We besteden de eerste drie maanden aan het opleiden van bedrijven over het gebruik van de gegevens en het uitwerken van strategieën voor het verminderen van hun voedselverspilling', zegt hij over de monitor, die op dit moment op ongeveer 50 locaties wordt gebruikt.

Net zoals Olaf de noodzaak van verandering in de wereld van de gastvrijheid erkent, wil Quintet zijn invloed en investeringen gebruiken om niet alleen duurzamere bedrijfsmodellen in andere financiële dienstverleners aan te moedigen, maar ook zijn eigen CO2-voetafdruk actief te verminderen (door initiatieven zoals het elimineren van alle kunststoffen voor eenmalig gebruik tegen het einde van 2020). De toekomstplannen van Orbisk omvatten schaalvergroting, zowel naar 500 restaurants volgend jaar als naar andere landen zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hij wil het probleem ook holistisch aanpakken door het opzetten van samenwerkingsverbanden met afvalverwerkingsbedrijven en apps zoals Good To Go, die ervoor zorgen dat het eventuele overschot aan voedsel tegen een kleine vergoeding aan anderen in de gemeenschap wordt verkocht.

Ziet hij dit soort technologie ooit uitgerold worden naar de consumentenmarkt? “Dat is mijn droom, maar de technologie is nog steeds vrij kostbaar en moet zich verder ontwikkelen. Ik zou het beeldherkenningsalgoritme gebruiken, niet om voedselverspilling op te sporen, maar bijvoorbeeld om mensen bewust te maken van wat er in hun koelkast ligt, zodat ze geen dubbele aankopen doen als ze in de supermarkt zijn”, legt hij uit. Nog niet zo lang geleden was het gebruik van deze technologie niet eens mogelijk; we beginnen echt aan iets dat absoluut nieuw is voor de wereld.

app

Contact