Column Jos Versteeg | Belastingdeal G7 is een mooi begin
Met de belastingdeal van de G7 is de Verenigde Staten weer voortrekker van de op regels gebaseerde samenleving. Dat is een grote opluchting na de wild west-strategie van voormalig president Donald Trump.

Ik heb lang gevreesd dat het nog wel even zal duren voor de ’race naar de bodem’ is opgelost. Het is nu eenmaal te verleidelijk om bedrijven aan te trekken met een net iets lager belastingtarief dan de buren. De intentieverklaring van de G7 afgelopen weekend is een goed begin om hier een einde aan te maken.

Het idee is dat als een land zich niet houdt aan de minimumbelasting van 15%, dan mag het thuisland dat alsnog heffen. Dit is de zogenaamde Pillar two. Hier komt veruit het grootste deel van de te verwachten extra belastingopbrengst vandaan.

Volgens een schatting van de OESO kan door de maatregelen de wereldwijde vennootschapsbelasting met zo’n 2 tot 4% toenemen. Pillar two heeft de minste weerstand en ieder land kan het eenzijdig invoeren. De 15% is relatief laag, maar zou gezien de staat van de overheidsfinanciën op termijn moeten worden verhoogd.

Internetbedrijven

Pillar one is lastiger; dat gaat over de belastingheffing in landen waar een bedrijf niet fysiek aanwezig is. Met de opkomst van internetbedrijven werd het mogelijk om zaken te doen zonder fysiek aanwezig te zijn en dus geen of heel weinig belasting te betalen.

Het idee was dat grote internetbedrijven enorme winsten boeken en daar geen belasting over betalen. Verscheidene landen hebben daarom een digital tax ingevoerd of willen die gaan invoeren.

Nu is de belastingdruk bij de vijf grootste bedrijven uit de S&P500 - Facebook, Amazon, Apple, Alphabet en Microsoft - in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, maar op dit moment ligt die gemiddeld op zo’n 15%. Zolang men dus nog over 15% praat, zal het effect voor Big Tech gering zijn. Ik heb ze niet horen klagen klagen over de deal.

De maatregelen zijn ook niet zo slecht voor techbedrijven. In de eerste plaats kan daarmee de zo vermaledijde digital tax verdwijnen en het schept duidelijkheid in de wirwar van regels. Voor Amerika kan het zelfs heel gunstig uitpakken, omdat veel bedrijven het hoge Amerikaanse tarief al lang zijn ontvlucht.

Maar het beste is nog dat landen weer samen overleggen over nieuwe regels. Op de manier van ieder voor zich, zoals Trump voorstond, verliest iedereen.

Contact