Wekelijkse update door Jos Versteeg

Hoe we door volatiele markten navigeren

Na weer een week van volatiele handelssessies sloot de S&P 500 aandelenindex ongeveer 2% lager. Amerikaanse staatsobligaties stegen, waarbij de 10-jaars rente tot ruim onder de 4% daalde (en de obligatiekoersen dus stegen, omdat ze omgekeerd bewegen met de rente). Dit laatste kwam omdat de markten rekening houden met meer renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Hierdoor daalde ook de Amerikaanse dollar en steeg de goudprijs. 

Voorafgaand aan de Fed-vergadering van afgelopen woensdag waren beleggers er – achteraf terecht - bijna zeker van dat een renteverlaging in juli niet zou plaatsvinden. De boodschap van Fed-voorzitter Powell dat een renteverlaging "op tafel zou kunnen liggen" als de inflatie gematigd blijft, voldeed in grote lijnen aan de verwachtingen. Het vooruitzicht dat de Fed eindelijk zou beginnen met renteverlagingen, vormde de aanzet voor een aandelenrally. 

Maar de publicatie van zwakke economische cijfers op donderdag zorgde voor een scherpe ommekeer in de markt. De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie (ISM) daalde naar het laagste niveau in acht maanden. De aandelenmarkten gingen vrijdag verder onderuit na de publicatie van teleurstellende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. De Amerikaanse economie voegde in juli veel minder banen toe dan verwacht en het werkloosheidscijfer steeg naar 4,3%. Over het algemeen suggereren de cijfers dat deze gegevens niet wijzen op een naderende recessie. Ze wijzen eerder op een vertraging naar een normaler groeitempo.


Onze positionering in de context van volatiele markten
Na een lange periode van rust zijn de markten de laatste tijd volatieler geworden. Dit is niet ongebruikelijk in een laat stadium van de economische cyclus, wanneer beleggers beginnen te twijfelen aan de levensduur van de cyclus zelf, waarderingen en hoge winstmarges. Hoewel we voorzichtig moeten zijn om een paar (zwakkere) macro-economische cijfers niet te zwaar te laten wegen, houden we inkomende cijfers nauwlettend in de gaten. 

Dit om te waarborgen dat ons scenario van een “zachte landing” (tragere maar positieve groei en renteverlagingen) op koers blijft. Een gefragmenteerde wereld met verhoogde (geo)politieke risico's, waaronder de Amerikaanse verkiezingen begin november, zoals we beschreven in onze Counterpoint Investment Outlook voor 2024, is ook een bron van volatiliteit. Om door deze omgeving te navigeren, hebben we de spreiding in portefeuilles geleidelijk vergroot door middel van strategische en tactische posities.

Onze strategische beleggingen in hoogwaardige obligaties, met name Amerikaanse staatsobligaties, vervullen weer hun traditionele rol als “hedge” tegen tegenvallende economische groei. Staatsobligaties presteren goed in deze periode van volatiliteit. De tactische positie die we hebben ingenomen in kortlopende Europese staatsobligaties kan profiteren van meer renteverlagingen, mochten centrale banken hiertoe besluiten om de groei te ondersteunen. Daarnaast hebben we onlangs onze positie in wereldwijde small-cap aandelen verkocht. Na een aanvankelijke rally staan deze weer onder druk, omdat small caps gevoeliger zijn voor de economische groei in de VS, die meer vertraagt dan verwacht. 

Bovendien beschermt het 'verzekeringsinstrument' dat we in portefeuilles aanhouden (waar toegestaan in mandaten op basis van de kennis en ervaring van de cliënt, beleggingsrichtlijnen en regelgeving), tot op zekere hoogte tegen aanzienlijke dalingen van aandelenmarkten. Door robuuste portefeuilles samen te stellen die bestand zijn tegen diverse economische scenario’s, kunnen we blijven beleggen in kwalitatief  sterke bedrijven met een aantrekkelijk potentieel voor de lange termijn. 


Economie eurozone op weg naar herstel, Japanse yen stijgt
In Japan verhoogde de centrale bank (Bank of Japan, BoJ) haar belangrijkste beleidsrente van 0,1% naar 0,25% en gaf ze aan haar balans te willen inkrimpen. Na de persconferentie van BoJ-gouverneur Ueda steeg de Japanse yen en daalden Japanse aandelen scherp als gevolg daarvan, omdat een sterkere munt een negatief effect zou kunnen hebben op de bedrijfswinsten.

Het voorlopige groeicijfer voor het tweede kwartaal van de eurozone was beter dan verwacht, in lijn met onze langetermijnprognose. De economie bevindt zich op een bescheiden herstelpad, zij het ongelijk verdeeld over sectoren (de dienstensector doet het beter dan de industrie) en landen (perifere landen zoals Italië en Spanje doen het beter dan kernlanden zoals Frankrijk en Duitsland, waar de economie zelfs kromp. 

De inflatie in de eurozone verraste in juli licht naar boven, maar we verwachten niet dat dit de Europese Centrale Bank (ECB) ervan zal weerhouden om haar belangrijkste beleidsrente dit jaar nog een of twee keer te verlagen. De eerstvolgende verlaging zal waarschijnlijk in september plaatsvinden. Wij blijven een iets hogere allocatie van aandelen uit de eurozone aanhouden om te profiteren van het economische herstel, meer renteverlagingen door de ECB en relatief aantrekkelijke waarderingen. 


Deze week: meer bedrijfscijfers & Amerikaanse banencijfers
We zijn nu meer dan halverwege het cijferseizoen van het tweede kwartaal. Over het algemeen is de groei van de winst per aandeel in het tweede kwartaal beter dan verwacht, zowel in de VS als in Europa. Het is echter opvallend dat het grootste deel van de winstgroei kan worden toegeschreven aan meer defensieve sectoren. De meeste bedrijven die winstwaarschuwingen hebben afgegeven, komen uit cyclische sectoren. 

Het winstseizoen voor Big Tech is gemngd geweest, met Google, Amazon en Microsoft die veel minder positief verrasten dan eerdere kwartalen. De reacties van de aandelenkoersen op de winstcijfers van de Big Tech bedrijven waren meestal negatief. Apple was een lichtpuntje, omdat het bedrijf verwacht dat consumenten zullen upgraden naar een nieuwe iPhone met de lancering van AI-functies later dit jaar. 

Na de teleurstellende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers van vorige week, zullen we het wekelijkse Amerikaanse rapport over de aanvragen van werkeloosheidsuitkeringen op donderdag nauwlettend in de gaten houden.

In deze publicatie leest u over recente ontwikkelingen op de markten, onze beleggingsstrategie, onze visie en de positionering in portefeuilles. Uitgangspunt voor dit bericht is een langetermijnperspectief. Daarom hebben deze marktontwikkelingen niet noodzakelijkerwijs gevolgen voor de portefeuilles. Een verwijzing naar portefeuillepositionering heeft betrekking op onze beheerportefeuilles. Cliënten met portefeuilles op maat of adviesportefeuilles dienen hun Client Advisor te raadplegen voor hun meest recente positionering. 

Deze tekst is gemaakt door InsingerGilissen, vestiging van Quintet Private Bank (Europe) S.A., (“InsingerGilissen”). InsingerGilissen staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van AFM en de DNB. InsingerGilissen is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam, KvKnummer 80510132, kantoorhoudende aan de Herengracht 537 (1017 BV) te Amsterdam. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Luxemburg. Het artikel heeft uitsluitend een informatief karakter en is niet bedoeld om u een financieel product aan te bevelen, een (beleggings)advies te geven of u een beleggingsdienst te verlenen. In geval een product, dienst of advies wordt genoemd, kan dit alleen worden gezien als samenvatting en nooit als de volledige informatie met betrekking tot dat product, advies of die dienst. Alle (beleggings)beslissingen op basis van de genoemde informatie zijn voor uw rekening en risico. U dient zelf te (laten) bepalen of het product of de dienst voor u geschikt is. InsingerGilissen is houder van het auteursrecht op de gehele inhoud van dit artikel, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Valutaschommelingen kunnen van invloed zijn op het rendement.
Contact