Maak vrijblijvend kennis

Wat is ‘veilig’ beleggen?
Risicoloos beleggen is dus niet mogelijk, al zijn er strategieën om het risico te dempen, afhankelijk van uw risicoprofiel. Denk aan een afgewogen mix van beleggingen, variërend van relatief veilige beleggingscategorieën zoals staatsobligaties tot meer risicovolle als vastgoed en aandelen. Door een goede balans te vinden tussen aandelen(fondsen), obligatiefondsen, grondstoffenfondsen, vastgoedfondsen en liquiditeiten (cash) kunt u risico’s spreiden en uw portefeuille beter afstemmen op uw doelen en risicobereidheid.
Wat is het belang van veilig beleggen?
Het beschermen van uw vermogen kan helpen om financiële doelen bereikbaar te houden en enige zekerheid voor de toekomst te bieden. Veilig beleggen betekent risico’s minimaliseren en kan er zodoende aan bijdragen dat uw vermogen niet alleen behouden blijft, maar ook kan groeien. Door verstandig te investeren, blijft de waarde van uw belegging relatief stabiel, zodat u beter onverwachte financiële tegenslagen kunt opvangen en uw toekomstplannen realiseren. Uw doelen op lange termijn rendement te realiseren zonder onnodige risico’s te nemen, geeft u nog iets waardevols: een ontspannen gevoel - wat mogelijk bijdraagt aan uw nachtrust. Daar staat tegenover dat wie té veilig belegt, mogelijk ook te weinig rendement kan behalen, waardoor financiële doelen juist moeilijker zijn te realiseren. Risico en verwacht rendement gaan bij beleggen namelijk hand in hand.

Hoe kunt u zo veilig mogelijk uw geld investeren?
Veilig beleggen begint met een goed doordacht plan en de juiste strategie. Dat is ook altijd het beginpunt als cliënten kiezen voor de beleggingsdiensten van InsingerGilissen. Gaat u zelf beleggen? Hieronder vindt u vijf belangrijke stappen om uw beleggingen zo veilig mogelijk te houden:
- Doe research voordat u belegt
Voordat u begint met beleggen, is het essentieel om grondig onderzoek te doen. Begrijp waar u instapt en hoe de markt werkt waarin u actief wilt zijn. Analyseer financiële rapporten, volg het economische nieuws en verdiep u in de prestaties van de bedrijven of beleggingsfondsen waarin u geïnteresseerd bent. Goed geïnformeerd zijn, helpt u om weloverwogen beslissingen te nemen en onnodige risico's te vermijden. - Spreid uw beleggingen
Spreiding is een van de belangrijkste principes van veilig beleggen, zo niet het allerbelangrijkste, zoals u ook kunt lezen in deze informatie over beleggingsstrategie. Door uw beleggingen te verdelen over verschillende beleggingscategorieën (zoals aandelen en obligaties) vermindert u het risico dat een tegenvallende investering grote impact heeft op de waarde van uw totale portefeuille. Daarnaast kunt u ook geografisch spreiden en investeren in diverse sectoren. Dit zorgt voor een betere balans en verkleint de kans op grote verliezen. - Beleg volgens het bij u passende risicoprofiel
Bij beleggen wordt onder ‘risico’ doorgaans verstaan: de kans dat het behaalde rendement afwijkt van het gemiddelde – en daarmee het op langere termijn verwachte – rendement. Dit risico hangt in belangrijke mate af van de verhouding tussen vastrentende waarden zoals cash en obligaties (leningen) enerzijds en zakelijke waarden zoals aandelen, vastgoed en grondstoffen anderzijds. Een gemiddeld risicoprofiel (bij InsingerGilissen noemen we dat ‘gebalanceerd’) bevat bijvoorbeeld 50% vastrentende waarden en 50% zakelijke waarden.
Vastrentende waarden kennen gemiddeld minder waardeschommelingen en het uiteindelijke rendement ligt doorgaans veel dichter bij het verwachte rendement, dankzij de vaste rente-uitkering. Zakelijke waarden kennen sterkere tussentijdse koersschommelingen maar daartegenover staan wel de hogere mogelijke rendementen. Vandaar dat risicoprofielen de verhouding tussen vastrentende en zakelijke waarden aangeven. Belegt u het liefst met zo min mogelijk risico? Kies dan een laag (of ‘defensief’) risicoprofiel. De exacte invulling van risicoprofielen varieert per bank of vermogensbeheerder. Meer informatie vindt u hier.

Kies een beleggingsvorm die bij u past
Ook het kiezen van de juiste beleggingsvorm is belangrijk om uw financiële doelen te bereiken en de weg ernaar toe relatief comfortabel af te leggen. U heeft bij InsingerGilissen de keuze uit drie verschillende hoofdvormen: Beleggingsadvies (u belegt op basis van onze adviezen), Vermogensbeheer (wij beleggen voor u) en Execution Only (u belegt zelf, zonder onze hulp: wij voeren alleen uw orders uit).
Op uw beleggingsrekening kunt u aandelen, obligaties, trackers, vastgoed en beleggingsfondsen aanhouden. Iedere vorm heeft zijn eigen risiconiveau en potentieel rendement. Het is belangrijk om een beleggingsvorm te kiezen die aansluit bij uw persoonlijke risicobereidheid, uw financiële situatie en de termijn waarop u resultaat verwacht. Door een beleggingsvorm te selecteren die bij u past, kunt u met vertrouwen beleggen en uw doelstellingen beter realiseren. Voor veel particuliere beleggers is vermogensbeheer een passende beleggingsvorm omdat de belegger zich daarbij minder hoeft te bemoeien met de dagelijkse beleggingspraktijk dan bij beleggingsadvies en execution only.
Beleg periodiek
In plaats van uw volledige kapitaal in één keer te beleggen, kan periodiek beleggen een verstandige keuze zijn. Door bijvoorbeeld maandelijks, per kwartaal of jaarlijks een vast bedrag te investeren, bouwt u geleidelijk uw portefeuille op. Het voordeel hiervan is dat u al met een klein bedrag kunt beginnen en minder gevoelig bent voor sterke schommelingen van de aankoopkoers. Periodiek beleggen zorgt er namelijk voor dat u op verschillende momenten in de markt stapt, waardoor uw gemiddelde aankoopkoers het gemiddelde zijn een stabielere groei kunt realiseren, ongeacht of de markt tijdelijk stijgt of daalt. Er is ook een beleggingsstrategie op gebaseerd: ‘dollar cost averaging’, ook wel ‘the constant dollar plan’ genaamd. Hier kunt u meer over lezen op de webpagina over beleggingsstrategieën.

Historisch rendement biedt geen garantie voor de toekomst
Hoewel het verleidelijk is om beleggingsbeslissingen te baseren op het rendement uit het verleden, biedt dit geen garantie voor toekomstige resultaten. Marktomstandigheden kunnen snel veranderen door economische ontwikkelingen, politieke gebeurtenissen of technologische innovaties. Beleggingen die in het verleden goed hebben gepresteerd, kunnen onder nieuwe omstandigheden slechter presteren. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan historische cijfers en een gedegen analyse te maken, niet alleen van de huidige en toekomstige marktomstandigheden maar ook van de beleggingsaanpak waarmee de rendementen zijn behaald. Gaat die gepaard met het nemen van relatief grote risico’s? Was er sprake van een toevallig gunstig uitgepakte beleggingsbeslissing of ligt er een gedisciplineerd beleggingsproces aan ten grondslag? Zo voorkomt u dat u blind vertrouwt op succes uit het verleden en maakt u betere, meer toekomstgerichte beleggingskeuzes.


Stel een beleggingsplan en doel op
Het opstellen van een beleggingsplan is essentieel voor succesvol beleggen op de lange termijn. Een goed plan helpt u gefocust te blijven op uw financiële doelen, zoals pensioenopbouw of het vergroten van uw vermogen, en biedt houvast tijdens schommelingen op de markt. In een beleggingsplan legt u vast hoeveel risico u bereid bent te nemen, welke beleggingshorizon u voor ogen heeft, en hoe u uw beleggingen gaat spreiden. Door duidelijke doelen te stellen, zoals hoeveel rendement u op lange termijn wilt behalen, zorgt u ervoor dat uw beleggingen in lijn blijven met uw financiële ambities. Lees meer informatie over het opstellen van een goed beleggingsplan op onze webpagina over beleggen met onze adviezen.
Verschillende vormen van rendement
Bij beleggen kunt u op verschillende manieren rendement behalen. Dit kan bijvoorbeeld via het ontvangen van rente op kortlopende leningen of obligaties, door het dividend dat aandeelhouders ontvangen van de bedrijven waarin ze beleggen of door de koerswinst wanneer de beurswaarde van een beleggingen stijgt. Elk type rendement heeft zijn eigen kenmerken en risico's en speelt een rol bij de totale opbrengst van uw beleggingen. Beleggingen die koerswinst kunnen opleveren, kunnen bijvoorbeeld ook dalen in beurswaarde en negatief rendement opleveren als de waardedaling groter is dan het ontvangen dividend. Beleggingsfondsen die dividend uitkeren berekenen meestal hun behaalde rendementen door bij het koersresultaat de uitgekeerde dividenden op te tellen als zijnde herbelegd in hetzelfde fonds op de ex-dividenddatum.
Beleggingswebsites als Morningstar hanteren meestal drie soorten rendement: koersrendement (dus zonder het eventuele dividend mee te tellen), bruto totaalrendement (koersrendement plus volledig herbelegde dividenden) en netto totaalrendement (koersrendement plus de – na aftrek van de ingehouden bronbelasting – netto herbelegde dividenden).

Rente
Rente is een vorm van rendement dat u ontvangt wanneer u spaart of belegt in obligaties (leningen) of andere rentedragende beleggingen zoals pandbrieven. Bij obligaties is dit meestal een vast bedrag per jaar, dat u ontvangt van de uitgever van de obligatie (de overheid of het bedrijf). Leningen bieden een stabiel, voorspelbaar rendement, wat het aantrekkelijk maakt voor beleggers die lagere risico’s zoeken, al zijn er ook leningen van bedrijven die financieel minder gezond zijn en dus een hoger risico met zich meebrengen. Dit wordt het kredietrisico genoemd. Als een bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, zal niet alleen de koers van zijn aandelen, maar ook van zijn obligaties dalen.
Hoewel de koersen van vastrentende beleggingen doorgaans minder ups en downs hebben dan aandelenbeleggingen, is de koersontwikkeling ervan wel afhankelijk van de marktomstandigheden, de economische vooruitzichten, de renteontwikkeling en de beleidsrente (‘rentevoeten’) van de centrale banken. Als de rente stijgt, daalt bijvoorbeeld de waarde van lopende obligaties omdat op nieuw uitgegeven obligaties een hogere rente wordt vergoed. Dit risico wordt het renterisico genoemd. Toch beleggen veel langetermijnbeleggers die ‘veilig’ willen beleggen graag in obligaties. Want ondanks de eventuele tussentijdse koersdalingen zal de obligatie aan het eind van de looptijd onder normale omstandigheden altijd volledig worden terugbetaald (‘afgelost’). De koers van een obligatie kruipt daarom tegen het einde van de looptijd altijd naar de aflossingswaarde van de lening.


Dividend
Dividend is een (winst)uitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders, als tegenprestatie voor het beschikbaar stellen van kapitaal. Dit kan een gelijkblijvende dividendbetaling zijn, zoals bij aandelen van bedrijven met een stabiel winstpatroon, of variabel, afhankelijk van de winst van het bedrijf. Dividend biedt beleggers een manier om direct te profiteren van de winstgevendheid van een bedrijf, zonder dat ze hun aandelen hoeven te verkopen. Dividendbeleggen, oftewel het beleggen in aandelen met een relatief hoog dividendrendement, is vooral aantrekkelijk voor beleggers die naast mogelijke koerswinst op zoek zijn naar inkomsten, bijvoorbeeld als (aanvulling op hun) inkomen. Dividend kan een belangrijke bijdrage leveren aan het totale rendement. Bij herbelegging van het dividend in hetzelfde aandeel kunnen die nieuwe aandelen ook weer meegroeien in koers en zo het totale rendement aanjagen – mits natuurlijk de koers gemiddeld blijft stijgen. Soms kiezen ondernemingen ervoor om dividend niet in contanten maar in aandelen uit te keren: dit wordt stockdividend genoemd. Dan krijgen aandeelhouders dus meer van dezelfde aandelen.
Als een bedrijf periodiek een relatief hoog dividend uitkeert, kan dit een stabiliserend effect hebben op de koersontwikkeling. Dat kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die een voorkeur hebben voor beleggingen met wat minder risico. Als de beurs in zijn geheel daalt, dalen aandelen met een relatief hoog en stabiel dividendrendement doorgaans minder sterk dan gemiddeld. Maar de keerzijde van de medaille is dat dergelijke aandelen doorgaans ook minder sterk stijgen als de brede markt stijgt. Er zijn beleggingsfondsen die zich specifiek richten op dit soort aandelen. Deze worden ‘high income funds’ of ‘high dividend funds’ genoemd. Deze fondsen kunnen aantrekkelijk zijn voor beleggers die het selecteren en beheren van beleggingen met relatief hoge dividenden graag overlaten aan professionals. Ook de brede spreiding die deze beleggingsfondsen bieden, draagt bij aan de demping van het beleggingsrisico.
Koerswinst
Koerswinst ontstaat wanneer de beurswaarde van een belegging, zoals een aandeel of obligatie, stijgt ten opzichte van de koers waarop u deze heeft gekocht. Wanneer u de belegging verkoopt op een hogere koers dan waarop u deze heeft aangeschaft, realiseert u koerswinst. Dit type rendement kan sterk variëren, afhankelijk van onder andere marktontwikkelingen en economische factoren. Koerswinst kan hoge rendementen opleveren, maar beleggingen die sterk kunnen stijgen, brengen meestal ook hogere risico’s met zich mee. De beurswaarde van beleggingen is niet gegarandeerd en kan uiteraard ook dalen. Dan ontstaat dus koersverlies en kan het totale rendement (koerswinst + dividend) negatief worden.


Verantwoord beleggen en investeren bij InsingerGilissen
Verantwoord beleggen en investeren is een belangrijk uitgangspunt bij InsingerGilissen. Wij richten ons in de eerste plaats op het beschermen van het vermogen van onze cliënten. Daarnaast streven we ernaar om te profiteren van oplevingen van de beurs. Daar hebben we in het verleden uitstekende resultaten mee geboekt. Als een van de top-vermogensbeheerders onder de private banks in Nederland zijn wij trots op onze onderscheidingen. InsingerGilissen werd in 2018, 2019, 2020 en 2021 vier jaar op rij bekroond als beste private bank van Nederland, mede dankzij de uitstekende beleggingsresultaten van ons Vermogensbeheer. Naast financieel rendement streven we ook naar maatschappelijk rendement. Al onze beleggingen voldoen aan de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties. Ook sluiten we bepaalde beleggingen uit die schadelijk zijn voor mens, milieu of maatschappij. We bieden behalve de beleggingsdienst Vermogensbeheer ook Beleggingsadvies. Daarbij krijgen cliënten van onze experts regelmatig beleggingsadvies op maat, waarbij we niet alleen financieel rendement maar ook maatschappelijke impact nastreven.
Vermogensbeheer bij InsingerGilissen
Vermogensbeheer bij InsingerGilissen richt zich op het zorgvuldig beheren en laten groeien van uw vermogen. Ons team van experts biedt maatwerkoplossingen die volledig zijn afgestemd op uw persoonlijke doelen, risicobereidheid en financiële situatie. Met een actieve beleggingsstrategie, gebaseerd op diepgaande analyses en marktinzichten, streven we ernaar om voor u het best mogelijke rendement te behalen. Daarbij zorgen wij voor transparante communicatie en regelmatige evaluaties, zodat uw beleggingsstrategie steeds nauw aansluit bij uw wensen en doelstellingen.
Neem contact op
Wilt u cliënt worden? Neem dan telefonisch contact op met ons via +31 6 11 64 12 63.
U kunt ook via de button rechtsonder op deze pagina het contactformulier invullen, bellen naar +31 20 521 50 00 of mailen naar privatebanking@insingergilissen.nl.