7 veelgestelde vragen over duurzaam beleggen

Kwesties als klimaatverandering, vervuiling en hernieuwbare energie zijn steeds vaker voorpaginanieuws, waardoor duurzaam beleggen bij veel beleggers op de voorgrond treedt. Deze beleggers willen er zeker van zijn dat hun geld wordt gebruikt op een manier die in overeenstemming is met hun persoonlijke waarden.
 
Duurzaam beleggen is nog een relatief jonge praktijk, ook al is het al heel gewoon. Quintet's Head of ESG, Sustainable & Impact Investing, James Purcell, beantwoordt zeven van de meest gestelde vragen over duurzaam beleggen - inclusief enkele tips voor wie net begint.


1. Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een beleggingsaanpak. Het stelt dat het in aanmerking nemen van relevante en materiële factoren in het milieu, de samenleving en het bestuur het besluitvormingsproces voor investeringen zal verbeteren. U kunt ook duurzaam beleggen inzetten om ervoor te zorgen dat uw levensstijl en waarden worden weerspiegeld in uw beleggingen en uw beleggingen zelfs gebruiken om een ​​betere toekomst voor mens en planeet te creëren.

2. Is duurzaam beleggen rendabel?

Onderzoek is op dit punt eenduidig - ja. Er zijn meer dan 1000 studies verricht door academici over de hele wereld en de verhouding tussen positieve en negatieve bevindingen is ongeveer 8:1. Nu de economie en de wereld om ons heen veranderen, zijn er aanwijzingen dat duurzaam beleggen alleen maar aan belang zal winnen. Vorig jaar versloegen duurzame aandelenfondsen op indrukwekkende wijze hun traditionele concurrentie. Volgens Morningstar eindigde 42% van de duurzame fondsen in het bovenste kwartiel van hun peer-group, terwijl slechts 6% achterbleef in het onderste kwartiel.

3. Waarom is duurzaam beleggen belangrijk?

Duurzaam beleggen is om twee redenen belangrijk. Ten eerste geloven wij bij Quintet dat het essentieel is om bij beleggingen rekening te houden met relevante en materiële duurzaamheidsfactoren - het is uw toolkit om uw risico's beter te beheren en ondergewaardeerde bronnen van groei te identificeren. Ten tweede weerspiegelen onze beleggingen wie we zijn, en onze beleggingen hebben gevolgen in de echte wereld. Duurzaam beleggen is belangrijk omdat het onze portefeuilles - en de gevolgen daarvan - op één lijn kan brengen met onze waarden en die van onze familie. U kunt meer lezen over het belang van duurzaam beleggen door hier te klikken.

4. Wat is duurzaam beleggen versus ESG?

Een van de uitdagingen bij duurzaam beleggen is de neiging van de sector om een enorme verscheidenheid aan terminologie en een heleboel acroniemen te gebruiken. Uit een recente studie van het Institute of International Finance blijkt dat er meer dan 50 termen worden gebruikt, die vaak door elkaar worden gebruikt. Bij Quintet zijn we van mening dat deze aanpak niet nuttig is. Het scheidt u van uw beleggingen en doelstellingen, waardoor een onderwerp dat persoonlijk en boeiend zou moeten zijn, eerder koud en academisch wordt. De belangrijke vragen zijn: hoe denkt u dat de toekomstige economie eruit zal zien? En, wat zijn uw interesses, passies en waarden? Door deze te combineren kunt u duurzaam en winstgevend beleggen.

5. Wat is duurzaam beleggen versus verantwoord beleggen?

We dreigen hier in de gevreesde "jargonjungle" terecht te komen! Dit gezegd zijnde, gebruiken veel mensen verantwoord beleggen om goede, fundamentele normen aan te duiden. Het zorgt ervoor dat flagrante activiteiten zoals clustermunitie niet worden gefinancierd, en garandeert dat er een dialoog plaatsvindt tussen onderzoeksteams en fondsbeheerders over onderwerpen op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Duurzaam beleggen gaat verder dan het implementeren van fundamentele normen, het ziet duurzaamheid als een toolkit die kan worden ingezet om superieure beleggingsrendementen te behalen en uw portefeuille af te stemmen op uw belangen.

6. Wat maakt een investering duurzaam?

Bij duurzaam beleggen gaat het er in de kern om dat alle relevante belanghebbenden - van werknemers tot toezichthouders, tot het milieu en de gemeenschappen waarin een bedrijf actief is - worden gerespecteerd. Wanneer dit gebeurt, profiteert een bedrijf meestal van snellere groei, betere prijzen en vindt het oplossingen die "win-wins" creëren. Duurzaam beleggen is op zijn best wanneer het een principiële benadering hanteert, waarbij investeringen met een frisse blik en aanvullende informatie worden bekeken om betere beleggingsbeslissingen te nemen, niet wanneer het wordt geïmplementeerd als een reeks regels of selectievakjes.

7. Hoe kan ik beginnen met duurzaam beleggen?

De beste tip is om u voor te stellen hoe u denkt dat de toekomst eruit zal zien, of zelfs hoe u wilt dat die eruit zal zien. Bij InsingerGilissen zijn we ervan overtuigd dat de dominante technologieën en diensten van de toekomst duurzaam zullen zijn: veel minder koolstofintensief, meer flexibele en wendbare bedrijfsmodellen, met een grotere diversiteit en empowerment voor werknemers via technologieën zoals werken op afstand. De aandelen- en obligatiemarkten zijn een afspiegeling van de reële economie, dus bedenk hoe de toekomst eruit ziet en investeer dienovereenkomstig.
 
Een andere goede benadering is om u voor te stellen dat u de CEO van een groot bedrijf bent en na te denken over hoe u zou willen dat het bedrijf wordt geleid om zo winstgevend mogelijk te zijn. Zou u zeer productieve werknemers willen hebben? Leveranciers die meewerken aan uw innovaties? Geweldige bedrijfsideeën die door uw gevarieerde personeel worden gegenereerd? Helpen uw producten en diensten mensen oplossingen te vinden voor grote problemen? Of... wordt uw bedrijf belaagd door problemen met regelgeving en boekhouding? Zijn uw werknemers ongezond en ongelukkig? En, is uw bedrijf ongewenst door de gemeenschappen waarin het opereert? Als u per bedrijf bekijkt wat een goede organisatie zou zijn om voor en mee te werken, wordt het gemakkelijk om de analyse uit te breiden naar uw gehele portefeuille en duurzaam beleggen te omarmen. U kunt meer lezen over duurzaam beleggen door hier te klikken.

Contact