Particulieren

Counterpoint

Hoe zullen de markten reageren op de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Quintet CIO Bill Street gaat nader in op de vraag hoe de markten zullen reageren op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer weten of onze Counterpoint publicatie ontvangen met onze visie voor 2020? Neem contact op via privatebanking@insingergilissen.nl of telefonisch via +31 (0)20 527 67 67.

De gangbare opvatting
De opkomst van - voornamelijk linkse - populistische kandidaten bedreigt de marktstabiliteit.

Sinds het brexitreferendum in het VK en de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in 2016 hebben veel politieke commentatoren moeite om het verschuivende politieke landschap te duiden.

Antisysteempartijen in heel Europa zijn groeiende en de neergang van het politieke midden lijkt onvermijdelijk. De traditionele politieke partijen hebben het probleem genegeerd in de hoop dat het zou overwaaien, of hebben geprobeerd de extreme standpunten over te nemen. Deze strategieën hebben de opmars van het populisme niet tegengehouden. De financiële markten hebben zich tot nu toe niet laten beïnvloeden door deze politieke verschuivingen.

De vraag is echter of dit in 2020 ook lukt, zeker als de linksgeoriënteerde Elizabeth Warren de Amerikaanse verkiezingen wint.

Het andere geluid
De race tussen de Democratische presidentskandidaten is nog niet voorbij en het is mogelijk dat er een marktvriendelijke kandidaat als winnaar uit de bus komt.

In de huidige turbulente tijden is het onverstandig om politieke voorspellingen te doen op basis van de opiniepeilingen. De Amerikaanse verkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden. De  Democraten zouden meer stemmen kunnen krijgen dan Donald Trump, die waarschijnlijk de Republikeinse kandidaat wordt. Of de Democraten het Witte Huis mogen betrekken hangt af van het succes van hun kandidaat: hij of zij moet zogenoemde swing states als Michigan, Wisconsin, Pennsylvania en Florida winnen door zowel gematigde Democraten als doorslaggevende bevolkingsgroepen aan te spreken.

In tegenstelling tot Trump of een gematigde Democratische president zouden Democraten als Elizabeth Warren en Bernie Sanders een negatief effect kunnen hebben op de aandelenmarkten. Met hun beleid dat tegen het bedrijfsleven is gekeerd, richten ze zich met name op sectoren als de gezondheidszorg, technologie, energie en banken. Op het moment van schrijven zijn Elizabeth Warren en Joe Biden de belangrijkste kandidaten.

De strijd om de Democratische nominatie is echter verre van gestreden, zeker nu voormalig gouverneur van Massachusetts Deval Patrick en miljardair Michael Bloomberg zich aan het front hebben gemeld. Uit de geschiedenis is gebleken dat de Democraten een betere kans maken op het presidentschap als een buitenstaander in plaats van een gedoodverfde kandidaat de eindfase haalt. In dat opzicht zou Pete Buttigieg een aantrekkelijk, gematigd alternatief kunnen zijn voor de extreemlinkse kandidaten, en een meer dynamisch alternatief voor Joe Biden. Buttigieg is zeer kritisch over het buitenlandse beleid van president Trump en is voorstander van een agressiever milieubeleid. Hij wil bijvoorbeeld een verdubbeling van de hoeveelheid schone elektriciteit in 2025, en streeft naar een nieuw belastingbeleid om bedrijven te dwingen over te stappen op groene technologie. Zijn agenda is er veel meer op gericht om het bedrijfsleven te stimuleren en hij heeft nauw samengewerkt met de private sector tijdens zijn twee termijnen als burgemeester van South Bend, Indiana. Zijn verkiezingsprogramma zou, als de belangstelling ervoor blijft toenemen, veel marktvriendelijker zijn.

Men vraagt ons vaak wat er zou veranderen als president Trump zou verliezen. Ten eerste zou er natuurlijk een einde komen aan de onvoorspelbaarheid. Misschien zouden de VS de gewenste ommekeer maken in hun klimaatbeleid. In de manier waarop Trump China benadert zal waarschijnlijk weinig veranderen. Onder Republikeinen én Democtraten heerst duidelijk steun voor een harde opstelling, maar een minder agressieve stijl zou gunstig zijn voor het bedrijfsvertrouwen.