Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 29 JUN 2020

Zoals altijd aan het eind van de maand de komende week wel veel statistieken, maar gemiddeld minder belangrijke. Op het gebied van inkoopmanager indexen veel cijfers uit China, zowel van officiële wege (op dinsdag), als van het bureau Caixin Markit (op woensdag en vrijdag). De Chinese cijfers gaan al maanden zijwaarts op een niveau van net boven de 50, hetgeen wijst op matige groei. De PMI cijfers van Italië en Spanje (ook op woensdag en vrijdag) zullen minder aandacht trekken, omdat een week geleden al de Europese, Duitse en Franse cijfers bekend werden gemaakt. Vanuit de VS alleen de officiële ISM Manufacturing index op woensdag. Later die dag de notulen van de Fed vergadering van 10 Juni jongstleden.

Interessant zijn natuurlijk de moeilijk voorspelbare Amerikaanse werkgelegenheids- en werkloosheidscijfers. Een maand geleden werd in het ‘non-farm payrolls’ cijfer nog een daling verwacht van 7,5 mln banen, terwijl er een stijging uitkwam van 2,5 mln banen, een verschil van maar liefst 10 miljoen banen. Deze maand wordt (op donderdag) een minder spectaculaire ontwikkeling verwacht met een ongeveer gelijke banengroei van 2,5 mln, waardoor het werkloosheidspercentage zou moeten dalen van 13,3% tot 12,3% (donderdag). Diezelfde dag wordt in Europa echter een stijging verwacht van het werkloosheidspercentage van 7,3% tot 7,7%.

 

Aan het begin van de week verder de ‘pending home sales’, die naar verwachting een zeer krachtige ommekeer ten positieve laten zien, omdat de Amerikaanse huizenmarkt sterke steun blijft ondervinden van de fors gedaalde hypotheekrente, die zich dichtbij historische dieptepunten bevindt.   

 

Volgende week begint het nieuwe kalenderkwartaal, zodat er natuurlijk nog maar weinig bedrijfsresultaten zijn:

 

  • Maandag 29 juni: geen belangrijke resultaten 
  • Dinsdag 30 juni: Fedex 
  • Woensdag 1 juli: Macy’s, Sainsbury, General Mills
  • Donderdag 2 juli: Associated British Foods
  • Vrijdag 3 juli: geen belangrijke resultaten 

Download Bestand