Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 02 DEC 2019

Wel een lange lijst cijfers de komende week, maar minder belangrijk dan zij op het eerste gezicht lijken. De lijst wordt namelijk gedomineerd door PMI indexen, enquêtes onder inkoopmanagers in industrie en dienstensector, opgesteld door het commerciële bureau Markit.

Hoewel PMI cijfers actief worden gevolgd door beleggers om een indruk te krijgen over de ontwikkeling van de economie, zijn de meeste PMI cijfers van de komende week minder van belang, omdat het voornamelijk definitieve cijfers zijn, waarvan eerder schattingen naar buiten kwamen. Dat geldt vooral voor de Europese cijfers op maandag en woensdag. De cijfers van landen als Italië en Spanje zijn wel ‘nieuw’, maar waren via het overkoepelende Europese cijfer al min of meer bekend. De week begint met PMI cijfers uit China op zondag en maandag. De interessantste inkoopmanager cijfers lijken echter de Amerikaanse ISM cijfers (niet commercieel, maar van staatswege), op maandag (industrie) en woensdag (diensten). Het ISM cijfer voor de industrie stijgt waarschijnlijk tot dichtbij de 50 nadat het de afgelopen maanden achterbleef bij de concurrerende cijfers van Markit, die op een andere datum een andere groep bedrijven enquêteert.

 

Voor Europa zijn verder de Duitse industriële cijfers van belang over orders (donderdag) en productie (vrijdag). Na vrij goede ordercijfers in de afgelopen maanden zou de Duitse industriële productie een opleving moeten laten zien, terwijl de orders naar verwachting stabiliseren. De week wordt afgesloten met Amerikaanse cijfers over werkgelegenheid, loonontwikkeling en consumentenvertrouwen, de belangrijkste steunpilaren van de Amerikaanse economie. Het aantal banen (‘nonfarm payrolls’) stijgt naar verwachting zeer sterk door de beëindigde staking bij Ford.

 

Vrijwel geen belangrijke bedrijfsresultaten de komende week:

  • Maandag 2 december: geen belangrijke resultaten
  • Dinsdag 3 december: salesforce.com
  • Woensdag 4 december: geen belangrijke resultaten
  • Donderdag 5 december: Tiffany, The Kroger Co
  • Vrijdag 6 december: geen belangrijke resultaten

Download Bestand