Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 07 OKT 2019

De vorige week werd gedomineerd door de PMI indices, de inkoopmanager-indices voor de industrie en de dienstensector, die tegenvielen in Europa en de VS en eigenlijk alleen meevielen in China.

Naast die van de belangrijkste eurolanden en van de eurozone als geheel ook die van China, Engeland en de VS. De indices voor de industrie verslechteren al bijna twee jaar, waarbij de grootste zwakte is te vinden in Duitsland, met zijn dominante auto-industrie. Voor de eurozone als geheel wordt zowel voor het cijfer van de industrie als dat van de dienstensector weinig verandering verwacht, met het industriële cijfer maar net boven de 50 (vooral omlaag getrokken door Duitsland), en het cijfer van de dienstensector rond de 52, hetgeen wijst op gestage groei.

 

De indices voor de Chinese industrie blijven al een tijd rond het neutrale punt van 50 hangen, terwijl het Amerikaanse zogenaamde ISM cijfer vorige maand voor het eerst in lange tijd beneden de 50 zakte. Van dat laatste cijfer wordt verwacht dat het weer boven de 50 uitkomt, omdat de Amerikaanse industrie relatief weinig last heeft van de handelsoorlog en de consumentenbestedingen sterk blijven. Voor de Amerikaanse dienstensector wordt een lichte teruggang verwacht, maar dat is vanaf een zeer hoog punt van boven de 56.

 

Voor de rest zullen de komende week vooral de Europese inflatiecijfers op maandag en dinsdag en de Amerikaanse cijfers over werkgelegenheid en loonontwikkeling op vrijdag de aandacht trekken.

 

 

Vlak voor het einde van het kalenderkwartaal natuurlijk niet veel belangrijke bedrijfsresultaten de komende week:

 

  • Maandag 30 september: geen belangrijke resultaten
  • Dinsdag 1 oktober: geen belangrijke resultaten
  • Woensdag 2 oktober: Tesco Plc en Bed, Bath & Beyond
  • Donderdag 3 oktober: Hennis & Mauritz en PepsiCo
  • Vrijdag 4 oktober: Samsung Electronics

 

Download Bestand