Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 02 SEP 2019

De komende week wordt gedomineerd door Europese inkoopmanager indexen, met die voor de industrie op maandag en die voor de dienstensector op dinsdag. Het betreft de definitieve cijfers over augustus. Van de grootste landen (Frankrijk en Duitsland) en van de eurozone als geheel werden de voorlopige cijfers al bekend gemaakt op 22 augustus. .

Die vielen voor het eerst in lange tijd duidelijk mee omdat zij onverwacht bijna allemaal hoger waren dan een maand eerder. De vraag is of wij de komende week een bevestiging krijgen van deze licht positieve ontwikkeling in de andere landen. In de cijfers van Frankrijk, Duitsland en de eurozone wordt geen verandering verwacht ten opzichte van de voorlopige cijfers van 22 augustus. Voor de rest komen in Europa de belangrijkste cijfers van de komende week uit Duitsland met de fabrieksorders op donderdag en de industriële productie op vrijdag. De orderontwikkeling is naar verwachting negatief op maandbasis omdat het cijfer van een maand eerder sterk positief was. Voor de productie geldt het tegenovergestelde. De Duitse industrie, en daarbinnen vooral de auto-industrie, blijft één van de belangrijkste slachtoffers van de handelsoorlog tussen de VS en China.

 

De Amerikaanse markt is op maandag gesloten voor Labor Day. Van de VS komen de ISM inkoopmanager indexen uit op dinsdag (industrie) en donderdag (diensten). Beide cijfers blijven naar verwachting boven de 50, al ligt het industriële cijfer niet ver boven die grens. Het dienstencijfer ligt een stuk hoger, gesteund door de onverminderd sterke consumentenbestedingen. De week wordt afgesloten met de loonontwikkeling die ook naar verwachting positief blijft met een groei van ongeveer 3% op jaarbasis. De banengroei (’nonfarm payrolls’) neemt naar verwachting iets af bij een onveranderd zeer laag werkloosheidspercentage van 3,7%.

 

Het kwartaalresultatenseizoen is afgelopen, zodat er de komende week geen belangrijke bedrijfsresultaten worden verwacht.

Download Bestand