Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 19 AUG 2019

Deze week wordt gedomineerd door de Markit inkoopmanagers indexen voor de belangrijkste Europese landen en de VS.

Het cijfer voor de Duitse industrie wordt naar verwachting nog iets lager dan een maand eerder, op 42,5. Het gat met dezelfde index voor de dienstensector komt naar verwachting uit op 10, historisch gezien een extreem groot verschil. De problemen van de automobielindustrie zijn bekend, maar blijven naar verwachting groot, vooral door een verdere verzwakking van de vraag in China, ondanks de BTW verlaging van april. Net als elders in de wereld blijft ook in Duitsland de dienstensector en de consumentenbestedingen een gezonde groei vertonen, waardoor de Duitse economie naar verwachting een recessie kan vertonen, al was er in het tweede kwartaal sprake van een lichte krimp van kwartaal op kwartaal. De groei op jaarbasis was nog wel positief, maar beperkt tot een schamele 0,4%. Ook in Frankrijk en de eurozone als geheel wordt per saldo weer een lichte verzwakking van de PMI-indexen verwacht, met een krimpende industrie naast een groeiende dienstensector.

 

In de VS de komende week weinig statistieken. De belangstelling zal weer zijn gericht op de Fed, de centrale bank, die niet alleen op woensdag de notulen publiceert van de laatste vergadering van het Open Market Committee van 31 juli, maar vanaf vrijdag ook de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale bankiers organiseert in Jackson Hole (Wyoming). Terwijl de Markit PMI indexen voor de VS naar verwachting stabiel zijn op een relatief hoog niveau verwachten veel beleggers toch verdere renteverlagingen van de Fed, in verband met de zwakke ontwikkeling van de wereldeconomie. De toespraak van Fed-voorzitter Powell zal daarom op veel belangstelling kunnen rekenen.

 

Het kwartaalresultatenseizoen is intussen bijna afgelopen:

 

  • Maandag 19 augustus: Estee Lauder, Baidu
  • Dinsdag 20 augustus: Medtronic, BHP Group, Home Depot, Kohl’s Corp
  • Woensdag 21 augustus: Lowe’s Cos, Target Corp
  • Donderdag 22 augustus: China Life, Adyen, salesforce.com, VMWare
  • Vrijdag 23 augustus: Foot Locker

Download Bestand