Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 15 JUL 2019

De eerste statistieken voor deze week zijn inmiddels uit. Het betreft de economische groei en industriƫle productie van China die de afgelopen nacht bekend werden gemaakt. De economische groei was exact als verwacht 6,2%, maar de industriƫle groei was duidelijk boven verwachting met 6,3%.

De economische groei was exact als verwacht 6,2%, maar de industriële groei was duidelijk boven verwachting met 6,3%. Ook de omzet van de detailhandel was veel beter dan verwacht met een groei van 9,8%. Dit kan zorgen over de Chinese economie enigszins wegnemen, al worden Chinese statistieken altijd met een korreltje zout genomen omdat in China de neiging bestaat schommelingen uit te vlakken.

Voor de rest deze week vooral cijfers uit de VS, maar in het algemeen minder belangrijke. Van belang lijken de groei in de detailhandel op dinsdag (slechts 0,1% op maandbasis verwacht), de industriële productie dezelfde dag (ook slechts 0,1%). Daarnaast de huizenbouwindex op dinsdag en de in aanbouw genomen huizen en bouwvergunningen op woensdag. De huizensector lijkt wel positief te reageren op de fors gedaalde hypotheekrente, maar het herstel blijft vrij zwak, kenmerkend voor het decennium na de kredietcrisis.

Het belangrijkste Europese cijfer is de Duitse ZEW index op dinsdag, een enquête onder financiële experts waarin nog geen verbetering wordt verwacht.


Komende week komt het kwartaalresultatenseizoen vol op gang, zoals gewoonlijk aanvankelijk gedomineerd door de Amerikaanse banken:

Maandag 15 juli: Charles Schwab, Atlas Copco, Citigroup

Dinsdag 16 juli: Johnson & Johnson, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Wells Fargo, United Airlines

Woensdag 17 juli: Ericsson, Assa Abloy, Bank of America, Bank of New York Mellon, eBay, Abbott Laboratories, US Bancorp, Alcoa, Netflix, IBM

Donderdag 18 juli: Nordea, Givaudan, SGS, Volvo, Danske Bank, Kone, Danaher, Union Pacific, Novartis, SAP, Honeywell, UnitedHealth, Publicis, Philip Morris, Blackstone, Morgan Stanley, Microsoft

Vrijdag 19 juli: Stora Enso, Schlumberger, American Express, State Street, Blackrock

Download Bestand