Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 20 MEI 2019

De PMI cijfers van de grootste Europese landen lijken de belangrijkste cijfers van deze week.

Het betreft de eerste schattingen van de toestand in de industrie en de dienstensector voor de maand mei. In het globale beeld wordt nog steeds weinig verandering verwacht: het ‘manufacturing’ cijfer voor de eurozone als geheel zou rond de 48 moeten blijven liggen, omlaag getrokken door de nog steeds opvallend zwakke ontwikkeling van de Duitse industrie, waar de PMI Manufacturing index naar verwachting beneden de 45 blijft. Daar staat tegenover dat de veel grotere dienstensector in vrijwel alle landen gestaag blijft doorgroeien, waardoor de werkloosheid blijft dalen. De PMI Services index voor de eurozone als geheel blijft waarschijnlijk rond de 53 hangen, een weerspiegeling van gestage groei. Verder zijn er vanaf donderdag natuurlijk de Europese verkiezingen die in de verschillende landen op verschillende dagen worden gehouden.

 

Na de meevallende huizencijfers in de VS van de afgelopen week zullen beleggers interesse tonen in de verkopen van bestaande huizen op dinsdag en in die van nieuwe huizen op donderdag. De vraag is of de huizenmarkt verdere tekenen geeft van verbeterende dynamiek. De huizenmarkt lijkt positief te reageren op de lagere hypotheekrente die sinds november met bijna een vol procent is gedaald. Van de industrie wordt ook in de VS weinig kracht verwacht, hetgeen tot uitdrukking zou moeten komen in de ‘durable goods orders’ cijfers van vrijdag. De voortdurende handelsoorlog tussen de VS en China speelt hierbij ongetwijfeld een negatieve rol, daar die het vertrouwen ondermijnt en investeringen tegenhoudt. Ook de Amerikaanse economie moet het voorlopig hebben van sterke consumentenbestedingen en een aantrekkende huizenmarkt.

 

Het kwartaalcijferseizoen begint op te drogen:

 

Maandag 20 mei: Xiaomi, Ryanair

 

Dinsdag 21 mei: Home Depot, Kohl’s

 

Woensdag 22 mei: Lowe’s, Target

 

Donderdag 23 mei: Best Buy, Medtronic, Kraft Heinz, Intuit

 

Vrijdag 24 mei: Foot Locker

 

Download Bestand