Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 15 APR 2019

Deze week zal de meeste aandacht van beleggers uitgaan naar de voorlopige PMI cijfers van de belangrijkste Europese landen en de eurozone als geheel op donderdag.

Het betreft hier de uitslagen van een enquête onder inkoopmanagers, uitgesplitst naar industrie en dienstensector. De cijfers van de Europese industrie bleven het afgelopen jaar voortdurend tegenvallen, vooral door opvallende zwakte van de Duitse industrie. Voor de Duitse industrie wordt over april een iets beter cijfer verwacht, dat echter nog ruim onder de 50 zou moeten blijven (45), wat wijst op voortdurende zwakte. Daar staat tegenover dat de dienstensector in vrijwel alle landen blijft wijzen op voortgaande gezonde groei. Zelfs in Duitsland wordt verwacht dat dit PMI Services cijfer zich handhaaft rond de 55. Verder op dinsdag het cijfer van de ZEW enquête onder financiële marktspecialisten over het economisch sentiment, waarvan aangenomen wordt dat de component over de economische verwachtingen weer boven de nul zal uitkomen.

Voor de VS zijn de belangrijkste cijfers de industriële productie op dinsdag en de detailhandelsomzet (retail sales) op donderdag. Van de industrie wordt op maandbasis weer enige groei verwacht na een maand van stagnatie. Iets vergelijkbaars in de detailhandelsomzetten: na enige krimp in februari wordt over maart weer een sterke groei verwacht. Aan het eind van de week de belangrijkste cijfers over de nieuwbouw van woningen, die weer sterk lijkt aan te trekken door de daling van de hypotheekrente het afgelopen halfjaar. In dat kader op dinsdag ook al de NAHB huizenmarkt index, waar ook een hoger cijfer wordt verwacht.

Het kwartaalcijferseizoen begint op gang te komen, nog gedomineerd door Amerikaanse banken:

Maandag 15 april: Charles Schwab, Goldman Sachs, Citigroup

Dinsdag 16 april: Johnson & Johnson, Bank of America, UnitedHealth Group, Blackrock, Netflix, IBM, United Continental

Woensdag 17 april: Saipem, ASML, LM Ericsson, US Bancorp, PepsiCo, Bank of New York Mellon, Morgan Stanley, Abbott Laboratories, Alcoa, Las Vegas Sands

Donderdag 18 april: TSMC, Danaher, Schlumberger, Honeywell, Union Pacific, Blackstone, Philip Morris Int’al, American Express

Vrijdag 19 april: geen

Download Bestand