Update ASML - n.a.v. FD-berichtgeving diefstal

Aandelen Jos Versteeg, 11 APR 2019

De diefstal bij ASML waar het FD vandaag mee opent is een oud opgeklopt verhaal. XTAL, een bedrijf dat is opgericht door een private investeerder uit Hong Kong maar gevestigd in de VS, was verantwoordelijk voor de diefstal en is eind vorig jaar al veroordeeld tot een herstelbetaling van US$ 223 miljoen aan ASML. In tegenstelling tot wat het FD schrijft lijkt de schade voor ASML beperkt. Wij herhalen onze positieve opinie Aanbevolen met een koersdoel van EUR 200. Update ASML - n.a.v. FD-berichtgeving diefstal

XTAL, dat vorig jaar failliet ging, hield zich bezig met ‘computational lithography’ en niet met het belangrijkste werk van ASML, de wafer stepper. Het gaat hier vooral om software waarmee de chipproductie kan worden verbeterd. Het bedrijf werd eind vorig jaar veroordeeld tot een betaling van US$ 223 miljoen aan ASML en is daarna failliet gegaan (Chapter 11 in de VS).

Aandeelhouders van XTAL waren onder andere Finest Sino, een dochter van China Oriental Group Company Limited (COGCL), dat genoteerd is in Hong Kong en de investeringsarm van Samsung, Samsung Venture Investment Corporation (SVIC).

XTAL was in 2014 opgericht door oud-medewerkers van het Amerikaanse bedrijf Brion, dat ASML in 2007 heeft gekocht. Het bedrijf ontwikkelde onder andere software waarmee de precisie van het chipproductieproces kan worden verbeterd, zogenaamd “yield management”.

Dat het bedrijf volgens het FD klanten van ASML zou hebben weggekaapt – waaronder Samsung – klinkt veel erger dan het is. Het betreft niet de kernactiviteit van ASML, de wafer steppers. ASML heeft op dit gebied maar twee concurrenten, Nikon en Canon die beiden technologisch ver achter lopen.

ASML ziet wel veel toekomst in de zogenaamde ‘computational lithography’. Het is een onderdeel van ‘Holistic Lithography’ met onder andere de YieldStar machine. De verkopen van deze machines vallen onder de ‘system sales’ en zijn naar mijn inschatting een klein onderdeel van deze verkopen. Een deel van deze activiteiten, voornamelijk software, valt ook onder ‘Net service en field option sales’ dat vorig jaar een kwart van de omzet besloeg en in de afgelopen jaren hard is gegroeid. ASML verwacht dat dit onderdeel in 2020 EUR 3 miljard omzet boekt (EUR 2.685 miljoen omzet in 2018).

Download Bestand