Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 11 FEB 2019

Met het voorlopige einde van de ‘government shutdown’ in de VS lijken de meeste cijfers weer gepubliceerd te kunnen worden de komende week. Het GDP cijfer betreffende de groei van de gehele Amerikaanse economie is echter uitgesteld tot het eind van deze maand (28 februari). Voor de VS lijken de komende week de belangrijkste cijfers die over de inflatie op woensdag en de industriële productie op vrijdag.

Het inflatiecijfer over januari overschat vaak de ontwikkelingen omdat het seizoenseffect van de vele prijsverhogingen aan het begin van het jaar niet goed lijkt te worden gecompenseerd. Evengoed wordt er op jaarbasis een lichte verzwakking verwacht, vooral in het gewone inflatiecijfer omdat daarin de terugval van de energieprijzen van het afgelopen jaar doorwerkt. Ook in het industriële productiecijfer van vrijdag wordt een terugval op maandbasis verwacht na een sterke decembermaand. Per saldo lijkt de Amerikaanse economie nog steeds zijn relatief hoge groei van tegen de 3% vast te houden.

 

In Europa loopt de groei ver uiteen van een officiële recessie in Italië tot relatief hoge groei in landen als Spanje en Nederland. Duitsland behoort recentelijk tot de zwakkere broeders, vooral door de problemen in de autoindustrie en de verminderde export naar China. Het cijfer over de groei van de Duitse economie (op donderdagochtend) zal dan ook de meeste aandacht trekken. Analisten gaan ervan uit dat na een licht negatieve groei van 0,2% op kwartaalbasis over het derde kwartaal de groei weer licht positief zal zijn in het vierde kwartaal (met een positieve groei van 0,2%). Een officiële recessie (twee achtereenvolgende kwartalen met negatieve groei) wordt hiermee vermeden, maar op jaarbasis is de groei inmiddels wel teruggevallen tot minder dan 1%. De komende weken zal blijken in hoeverre die terugval is te wijten aan bijzondere factoren als de nieuwe emissiestests in de autoindustrie en de lage waterstanden in de Rijn en in hoeverre hij een gevolg is van de afzwakkende wereldeconomie. Verder de komende week vrij veel cijfers over het Verenigd Koninkrijk, waar de cijfers steeds meer tegenvallen naarmate de Brexit nadert. De voortdurende onzekerheid ondermijnt het vertrouwen onder consumenten en ondernemers. Daarom wordt op maandag een vrij sterke terugval verwacht in het economische groeicijfer, dat overigens naar verwachting nog wel positief is.

 

Het cijferseizoen is over zijn hoogtepunt heen in de VS, maar nog niet in Europa. De belangrijkste namen voor de komende week zijn:

 

  • Maandag 11 februari: Michelin, Samsung Electronics
  • Dinsdag 12 februari: thyssenkrupp, Kering (Gucci), Baidu, Omnicon, Activision Blizzard
  • Woensdag 13 februari: Heineken, ABN AMRO, Akzo Nobel, Liberty Global, Teva Pharmaceutical, Barrick Gold, Unibail-Rodamco-Westfield, Cisco Systems
  • Donderdag 14 februari: Schneider Electric, Commerzbank, Airbus, KBC Group, Crédit Agricole, Capgemini, DSM, Crédit Suisse, Nestlé, Air Liquide, Renault, AstraZeneca, Coca-Cola, Vivendi, Applied Materials, CBS, Nvidia
  • Vrijdag 15 februari: Allianz, EDF, Eni, RBS, Kraft-Heinz, Tencent, Pepsico, Deere, Newell Brands

Download Bestand