Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 04 FEB 2019

In tegenstelling tot vorige week deze week een zeer korte lijst cijfers. De ‘government shutdown’ in de VS is inmiddels in ieder geval tijdelijk beëindigd, maar er staan sowieso niet veel belangrijke cijfers op de rol voor de VS. Belangrijkste is ongetwijfeld de ISM non-manufacturing index van dinsdagmiddag, die zou moeten aangeven dat de dienstensector nog steeds op volle toeren draait. Belangrijker voor de beurs lijkt mogelijk verder nieuws over de voortgang van de onderhandelingen tussen de VS en China over een handelsakkoord. Zorgen hierover zijn de afgelopen weken afgenomen onder beleggers, zodat de kans op teleurstellingen is toegenomen.

De meeste belangstelling zal ongetwijfeld uitgaan naar de cijfers over de Duitse industrie, met de industriële orders op woensdag en de industriële productie op donderdag. Op maandbasis zou er in beide weer sprake moeten zijn van groei, na een forse terugval in de maanden daarvoor. Tussen mei en november viel de Duitse automobielproductie met circa 10% terug door de problemen met de invoering van nieuwe emissietestprocedures. De productie in de chemische industrie viel nog verder terug, met maar liefst 13%, waarbij de lage waterstanden in de Rijn een belangrijke rol speelden. In december zou de productie in beide industrieën moeten zijn genormaliseerd, al had december 2018 twee werkdagen minder dan december 2017. De recente orderontwikkeling wijst inderdaad op een normalisatie in december, hetgeen zorgen van beleggers over de Duitse economie gedeeltelijk zou moeten wegnemen. Op vrijdag ook nog cijfers over de Duitse export en de industriële productie in Frankrijk en Italië, die ook zouden moeten wijzen op enig herstel in december.

 

Het cijferseizoen draait op volle toeren, nu vooral in Europa. De belangrijkste namen voor de komende week zijn:

  • Maandag 4 februari: Ryanair, Gilead Sciences, Alphabet (Google)
  • Dinsdag 5 februari: Softbank, Infineon, BP, Viacom, Estee Lauder, Electronic Arts, Walt Disney, Snap
  • Woensdag 6 februari: Toyota, ING Groep, BNP Paribas, Daimler, Vinci, Spotify, Eli Lilly, Boston Scientific, GlaxoSmithKline, General Motors, NXP Semiconductors, Metlife
  • Donderdag 7 februari: Société Générale, ArcelorMittal, Vestas, Total, UniCredit, Osram, Pernod Ricard, Zürich Insurance, Norsk Hydro, Sanofi, T-Mobile US, Marathon Petroleum, Fiat Chrysler, Twitter, Kellogg, L’Oréal, Philip Morris, Expedia
  • Vrijdag 8 februari: Goodyear Tire, Coty

Download Bestand