Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 07 JAN 2019

De komende week nog vrij weinig cijfers, waarvan de Europese industriƫle productiecijfers, naast de inflatiecijfers op vrijdag, de meeste aandacht zullen trekken.

In Europa vielen vooral de cijfers van de Duitse industrie de laatste maanden tegen. De problemen zijn geconcentreerd in de Duitse automobielindustrie die moeite had met de invoering van de nieuwe WLTP emissietests. De productie lijkt ook in het laatste kwartaal van 2018 nog niet goed op gang te zijn gekomen met productiecijfers die nog beneden het maandgemiddelde van het afgelopen jaar lagen in oktober en november. De orderontwikkeling was echter recent wel sterk. Voor de Duitse industrie als geheel wordt nog weinig groei verwacht over november. Later volgende week ook industriële productiecijfers uit Frankrijk, Italië en Engeland.

 

In de VS was de PMI Manufacturing index afgelopen donderdag veel lager dan de voorafgaande maand en ook veel lager dan verwacht. Toch was de paniek beperkt daar het zeer hoge cijfer van de voorafgaande maanden al niet in overeenstemming was met andere indicatoren van industriële activiteit. Ondertussen blijven de Amerikaanse cijfers wijzen op voortgaande gezonde groei en viel de groei van het aantal banen op vrijdag dermate mee dat de aandelenmarkt flink opveerde. Deze week zal het meest worden gelet op de inflatiecijfers van vrijdag, al worden daarin geen spectaculaire ontwikkelingen verwacht.

 

De markt zit duidelijk te wachten op een handelsakkoord tussen de VS en China. Dit zou een hoop onzekerheid onder ondernemers en beleggers kunnen wegnemen. In principe is er een deadline op 1 maart, maar beide partijen staan onder zware druk om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Een akkoord zou tot een omslag kunnen leiden in het marktsentiment dat zeer pessimistisch is geworden.

 

Er worden de komende week nog geen kwartaalcijfers verwacht van belangrijke grotere bedrijven.

Download Bestand