Marktupdate n.a.v. aanhoudende verkoopdruk

Beleggingsstrategie Gerwin Wijnia, 21 DEC 2018

Na de stevige correctie in oktober en het aarzelende herstel in november overheerst in december opnieuw de risicoaversie. Wereldwijde aandelen daalden deze maand met zo’n 8%. Opvallend is dat de verkoopdruk een veel breder karakter heeft dan in oktober, toen er vooral sprake was van een draai van cyclische naar defensieve sectoren. Nu lijkt alles in de verkoop te worden gedaan zonder noemenswaardig onderscheid te maken tussen sectoren of stijlen.

Positief nieuws

In de marktupdate van begin december gaven wij aan dat de belangrijkste oorzaak voor de risicoaversie ligt in de combinatie van tegenvallende groei, angst voor verdere escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China, politieke onrust en de stijgende rente in de VS. Sindsdien zijn aandelenmarkten verder gedaald terwijl op verschillende fronten sprake was van positief nieuws. De Amerikaanse economie blijft goed presteren terwijl de harde economische data in andere regio’s tekenen geven van een voorzichtig herstel. De verhoging van importtarieven tussen China en de VS waarmee werd gedreigd is uitgesteld en er wordt weer onderhandeld. China toont haar goede wil door meer sojabonen te importeren uit de VS en de importtarieven op Amerikaanse auto’s te verlagen. In Europa is er akkoord tussen de Italiaanse regering en de Europese commissie over de Italiaanse begroting. De risicopremie op Italiaanse staatsobligaties is dan ook fors gedaald. En hoewel de Federal Reserve afgelopen woensdag de Amerikaanse beleidsrente zoals verwacht met 0,25% verhoogde, werd de verwachting ten aanzien van verdere verhogingen neerwaarts bijgesteld terwijl de positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie werden herbevestigd.

 

Blinde verkoopdruk

Ondanks de goede berichten zijn punten van zorg voor financiële markten nog niet verdwenen. Zo blijven inkoopmanagers indices buiten de VS duiden op verdere zwakte in economische groei, met name in Europa en China. Het monetair beleid van centrale banken zal ook komend jaar minder stimulerend worden, al zal het tempo waarin dat gebeurt nog geleidelijker zijn dan verwacht. Politieke risico’s zoals Brexit blijven een bron van onzekerheid en de uitkomst van het handelsconflict tussen de VS en China blijft vooralsnog ongewis. De bijna blinde verkoopdruk tegen de achtergrond van genoemde positieve ontwikkelingen doet echter vermoeden dat het vooral particuliere beleggers zijn die de handdoek in de ring gooien. Dit wordt ondersteund door het extreem slechte sentiment onder Amerikaanse particuliere beleggers, het hoogste aantal zoekopdrachten via Google op het woord “Recessie” sinds 2008 en de record uitstroom van kapitaal uit beleggingsfondsen de afgelopen weken.

 

Conclusie: Rendementspotentieel van aandelen is verbeterd

Onze visie blijft dat de groei van de wereldeconomie in 2019 rond trendgroei zal liggen, wat slechts marginaal lager is dan de groei in 2018. De kans op een recessie volgend jaar, iets dat gepaard zou gaan met een substantiële verdere daling van aandelen, achten wij nog steeds niet groot. Het feit dat de Federal Reserve nog voorzichtiger zal zijn met het verhogen van de rente (de Federal Reserve beoogt 2 stappen van 0,25% te doen, de markt rekent op 1 stap) betekent minder tegenwind vanuit monetaire hoek voor financiële markten. Daarnaast zijn de  waardering van aandelen de laatste maanden fors gedaald en impliceert dat de rendementsverwachtingen voor 2019 duidelijk zijn verbeterd. Hoewel de aanleiding hiervoor geen prettige is (namelijk de recente koersverliezen), is het van belang te erkennen dat er een hoger rendementspotentieel is ontstaan. Wij kijken daarom gericht naar de wijze waarop wij het beste kunnen profiteren van de gestegen risicopremies.