Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 03 DEC 2018

De vergadering van de G20 in Buenos Aires van het afgelopen weekend heeft de verwachte wapenstilstand opgeleverd in de handelsoorlog tussen de VS en China. Aandelenmarkten reageren vandaag enthousiast, waarbij vooral de aandelen van autoproducenten sterk opveren. Een eindejaarrally lijkt mogelijk, ook in Europa, waar vanmorgen ook al een zeer positieve statistiek werd gepubliceerd.

Wat betreft de economische cijfers in Europa is één van de belangrijkste al op maandagmorgen gepresenteerd, het Ifo Business Climate onderzoek in Duitsland. Het algemene cijfer viel nog iets lager uit dan verwacht: 102,0 ten opzichte van de verwachte 102,3. De teruggang is volledig te wijten aan de verwachtingen van ondernemers die terugvielen van 99,8 tot 98,7. De inschatting van de huidige situatie was net boven verwachting op 105,4. Ook uit dit onderzoek blijkt dus het belang van de G20 deze week, een positieve uitkomst zou immers de verwachtingen voor de toekomst weer doen toenemen. Voor de rest zullen de markten vooral geïnteresseerd zijn in de Europese inflatiecijfers op vrijdag. De kerninflatie steeg vorige maand verrassend van 0,9% naar 1,1%, maar dit kwam vooral door prijsstijgingen in vakanties en kleding, die nogal kunnen fluctueren. Gemiddeld gaat de markt uit van een onveranderde kerninflatie van 1,1%, maar een lichte terugval is bepaald niet uitgesloten. De ECB lijkt voorlopig niet onder druk te komen om zijn beleid te wijzigen als gevolg van oplopende inflatie.

 

In de VS als gewoonlijk veel cijfers, maar geen die bijzonder de aandacht zullen trekken. Gemiddeld wordt verwacht dat de cijfers ongeveer stabiel zijn op een hoog niveau, teken van aanhoudend relatief hoge groei. Zoals gezegd zullen de ogen vooral gericht zijn op President Trump en nieuws over de verhouding met China.

 

Het resultatenseizoen is vrijwel voorbij. Deze week onder andere de cijfers over het derde kwartaal van onderstaande bekende namen.

 

  • Maandag:  geen belangrijke Q3 resultaten
  • Dinsdag:  salesforce.com
  • Woensdag:  Porsche, Tiffany
  • Donderdag:  Dell, VMWare
  • Vrijdag:  Naspers

Download Bestand