Grafiek van de week - Stijgende olieprijs stuwt winstgevendheid olie sector

InsingerGilissen Bas Gradussen, 09 MEI 2018

Wekelijks behandelt InsingerGilissen een andere grafiek. Deze week staat hij stil bij een grafiek over de stijgende olieprijs.

OPEC en Rusland hebben afspraken gemaakt om de olieproductie te beperken. Het doel hiervan was en is om de olieprijzen te verhogen. Gezien de stijging van de olieprijs in de laatste twaalf maanden zijn ze hierin geslaagd. Met name voor Saudi Arabië is dit belangrijk. Zij zijn namelijk van plan een deel van het belang in het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco op de beurs te introduceren. Bij een olieprijs van circa USD 80,- per vat Brent olie is dit bedrijf een stuk winstgevender dan bij een olieprijs van ca. USD 50,- bijna een jaar geleden. De toename van aanbod uit schalieolie in de VS heeft het effect van de productiebeperkingen niet kunnen wegpoetsen. De door Trump aangekondigde sancties tegen Iran vergroten de opwaartse druk op de olieprijs. Wij verwachten dan ook dat de olieprijs zich voorlopig rond de huidige niveaus kan handhaven.

Gevolgen van de gestegen olieprijs:

De gestegen olieprijs heeft een opdrijvend effect op inflatie gehad. Bij een stabilisatie rond het huidige niveau van de olieprijs zou dit opdrijvende effect een tijdelijk karakter hebben, met name ook omdat wij verwachten dat de recente stijgingen zich niet zullen vertalen in hogere looneisen. Voor bedrijven actief in de oliesector is de olieprijsstijging ook een mooie steun in de rug. Olie producerende bedrijven maken meer winst en de vooruitzichten voor het aantrekken van de investeringen in oliewinning beginnen na een lange periode van lage investeringen ook weer beter te worden, voor deze sector zijn de vooruitzichten bij de huidige olieprijs dan ook relatief goed.

Download Bestand