Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 18 FEB 2019

Vandaag zijn de beurzen in Amerika en Canada gesloten in verband met President’s Day en worden er ook geen statistieken gepubliceerd. De meeste Amerikaanse cijfers komen op donderdag, waaronder de ‘durable goods orders’ over december die werden uitgesteld als gevolg van de sluiting van delen van de overheid in januari. Naar verwachting komen deze een stuk hoger uit dan een maand eerder. Voor de rest zowel op dinsdag als op donderdag cijfers over de huizenmarkt. Ook in Europa ligt het accent van de cijfers op donderdag met de PMI cijfers van de belangrijkste landen en die van de eurozone als geheel. Er worden slechts marginale verschuivingen verwacht, er is nog steeds geen sprake van een duidelijk herstel. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de sentimentscijfers over de Duitse economie, de ZEW economic expectations index op dinsdag en het Ifo business climate cijfer op vrijdag. Het wachten lijkt nog steeds op verdere ontwikkelingen op het handelsfront. Beleggers lijken steeds optimistischer over een akkoord tussen de VS en China, maar als president Trump daarna zijn pijlen weer richt op de Europese automobielindustrie ligt het niet voor de hand dat het vertrouwen in Europa snel verbetert. Het cijferseizoen is over zijn hoogtepunt heen, vooral in de VS.

Het inflatiecijfer over januari overschat vaak de ontwikkelingen omdat het seizoenseffect van de vele prijsverhogingen aan het begin van het jaar niet goed lijkt te worden gecompenseerd. Evengoed wordt er op jaarbasis een lichte verzwakking verwacht, vooral in het gewone inflatiecijfer omdat daarin de terugval van de energieprijzen van het afgelopen jaar doorwerkt. Ook in het industriële productiecijfer van vrijdag wordt een terugval op maandbasis verwacht na een sterke decembermaand. Per saldo lijkt de Amerikaanse economie nog steeds zijn relatief hoge groei van tegen de 3% vast te houden.

 

In Europa loopt de groei ver uiteen van een officiële recessie in Italië tot relatief hoge groei in landen als Spanje en Nederland. Duitsland behoort recentelijk tot de zwakkere broeders, vooral door de problemen in de autoindustrie en de verminderde export naar China. Het cijfer over de groei van de Duitse economie (op donderdagochtend) zal dan ook de meeste aandacht trekken. Analisten gaan ervan uit dat na een licht negatieve groei van 0,2% op kwartaalbasis over het derde kwartaal de groei weer licht positief zal zijn in het vierde kwartaal (met een positieve groei van 0,2%). Een officiële recessie (twee achtereenvolgende kwartalen met negatieve groei) wordt hiermee vermeden, maar op jaarbasis is de groei inmiddels wel teruggevallen tot minder dan 1%. De komende weken zal blijken in hoeverre die terugval is te wijten aan bijzondere factoren als de nieuwe emissiestests in de autoindustrie en de lage waterstanden in de Rijn en in hoeverre hij een gevolg is van de afzwakkende wereldeconomie. Verder de komende week vrij veel cijfers over het Verenigd Koninkrijk, waar de cijfers steeds meer tegenvallen naarmate de Brexit nadert. De voortdurende onzekerheid ondermijnt het vertrouwen onder consumenten en ondernemers. Daarom wordt op maandag een vrij sterke terugval verwacht in het economische groeicijfer, dat overigens naar verwachting nog wel positief is.

 

Het cijferseizoen is over zijn hoogtepunt heen in de VS, maar nog niet in Europa. De belangrijkste namen voor de komende week zijn:

 

  • Maandag 11 februari: Michelin, Samsung Electronics
  • Dinsdag 12 februari: thyssenkrupp, Kering (Gucci), Baidu, Omnicon, Activision Blizzard
  • Woensdag 13 februari: Heineken, ABN AMRO, Akzo Nobel, Liberty Global, Teva Pharmaceutical, Barrick Gold, Unibail-Rodamco-Westfield, Cisco Systems
  • Donderdag 14 februari: Schneider Electric, Commerzbank, Airbus, KBC Group, Crédit Agricole, Capgemini, DSM, Crédit Suisse, Nestlé, Air Liquide, Renault, AstraZeneca, Coca-Cola, Vivendi, Applied Materials, CBS, Nvidia
  • Vrijdag 15 februari: Allianz, EDF, Eni, RBS, Kraft-Heinz, Tencent, Pepsico, Deere, Newell Brands

Download Bestand