Weekagenda door chief investment strategist George Raven

Macro-economie George Raven, 11 JUN 2018

De komende week wordt weer actie verwacht van de belangrijkste centrale banken.

De Amerikaanse Fed zou op woensdag de Fed funds rente moeten verhogen van 1,75% tot 2,00%, terwijl een dag later de ECB zou moeten aangeven dat zij eind dit jaar ophoudt met het obligatieopkoopprogramma. Verwacht wordt dat er in het laatste kwartaal nog een beperkt bedrag wordt opgekocht, zodat het programma eind december geheel stopt. Dit zal niemand verrassen daar de ECB wettelijk niet door kan gaan omdat zij in veel van de grote landen, waaronder Duitsland, al tegen de limiet aanzit voor wat betreft staatsobligaties, namelijk één derde van de totaal uitstaande schuld van een land. Waar de Fed al jaren de rente verhoogt kan het nog geruime tijd duren voordat de ECB daarmee begint. De markt verwacht de eerste renteverhoging eigenlijk pas wanneer het vertrek van Draghi al in zicht is (oktober volgend jaar).

 

Wat cijfers betreft zal de meest aandacht uitgaan naar de inflatiecijfers van de VS op dinsdag, voorafgaand aan de bijeenkomst van de Fed op woensdag. Op jaarbasis wordt verwacht dat de inflatie verder aantrekt tot 2,7%, terwijl ook het kerncijfer licht zou moeten stijgen tot 2,2%. Nog steeds geen niveaus waar de Fed of beleggers zich zorgen over maken, maar de stijgende trend houdt wel aan en zal op een gegeven moment zorgelijk kunnen worden.

 

Op politiek gebied zal natuurlijk ook de ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un de aandacht trekken. Deze staat nog steeds gepland voor dinsdag in Singapore.

Download Bestand